bezár
 

színház

2022. 03. 18.
A Woyzecket mutatja be a szatmárnémeti Harag György Társulat
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Woyzecket mutatja be a szatmárnémeti Harag György Társulat Georg Büchner Woyzeck című darabját mutatja be a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata Albu István rendezésében - közölte csütörtökön az erdélyi teátrum.

Az 1820-as években Lipcsében nagy port kavart az a bűntény, amelyben egy fiatalember, Johann Christian Woyzeck féltékenységi felindulásból brutálisan meggyilkolta barátnőjét. Az ügy sajtóvisszhangja és a nyilvánosságra hozott rendőrségi iratok ihlették Georg Büchner harmadik és egyben utolsó darabját, a Woyzecket, amely azonban - a szerző 23 évesen bekövetkezett halála miatt - befejezetlenül, töredékes formában maradt az utókorra.

Szkéné színház

A Harag György Társulat előadása az esetet rögzítő jegyzőkönyvek és Büchner drámájának nagy kérdéseit gondolja tovább, azt, hogy a gyilkos beszámítható állapotban volt-e a tette elkövetésének idején, meddig érdemes feszíteni az ember tűrőképességét, kit terhel a felelősség a tragédiáért, amit a nyomás alatt összeroppant ember követ el.

Albu István rendező, a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház igazgatója elmondta, hogy régóta érlelődött benne a Woyzeck színrevitelének gondolata, amit felkarolt Bessenyei Gedő István, a szatmárnémeti társulat művészeti igazgatója. Rámutatott: minden darabban elsősorban az emberi sorsok fogják meg, így volt ez a Woyzeck szereplőivel is.

A szatmári Woyzeck-produkció helyenként rockkoncertbe vált: a színészek ilyenkor hangszert ragadva német rockdalokat adnak elő. Az indusztriális metált játszó német zenekar dalai szervesen illeszkednek a szöveghez, a hangulathoz.

Az előadás másik különlegességeként Andres szerepében egy négylábú "színész" is megjelenik: Paco, a német juhászkutya. Albu többször kísérletezett már állatok szerepeltetésével, volt produkció, amelyben ló is részt vett.  

A produkció díszlet- és jelmeztervezője Szőke Zsuzsi, fénytervezője Albu István és Erőss László.

Az előadást 2022. március 18-án mutatják be.

Kép forrása: Harag György Társulat Facebook oldala

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Hodászi Ádám: Kikönnyítve című drámája az Apertúra Bázison
Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról
színház

Kabóca Bábszínház: Dödölle
Karácsonyozzatok velünk, vagy ússzatok haza az Örkény Stúdióban

Más művészeti ágakról

Platon Karataev: Napkötöző
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés