bezár
 

art&design

2022. 03. 18.
A Disegno folyóirat lapszámbemutatója a Magvető Caféban
moholy=nagy címmel új lapszámot mutat be a Disegno folyóirat
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Disegno folyóirat lapszámbemutatója a Magvető Caféban A Disegno moholy=nagy című számának bemutatójára március 17-én kerül sor a Magvető Caféban. A folyóirat duplaszáma Moholy-Nagy László és Victor Margolin örökségére fókuszál. 

Moholy-Nagy László neve fogalom. De mi van a név mögött? Vagy előtt? Ott van például enigmatikus szignója: moholy=nagy, amely a Disegno friss számának címeként azt kérdi az egyenlőségjellel, hogy mitől is releváns ma Moholy-Nagy öröksége. A bemutatón a szerkesztők erről beszélgetnek hazai és nemzetközi szerzőikkel, többek közt Alain Findelivel, Joseph Malherekkel és Rob Phillipsszel.

prae.hu

Victor Margolin, a designtörténet és -elmélet kiemelkedő tudósa a kezdetektől tagja volt a Disegno szerkesztőbizottságának. Ifjúsága különös útkeresését és a kreativitás minden formájára nyitott karakterét lánya, Myra Margolin idézi fel családi fotókkal illusztrált megemlékezésében, tudományos és tudományszervező pályáját, a Design Issues alapítójaként gyakorolt hatását pedig – a Margolinhoz hasonlóan Moholy-Nagy-kutatóként is jeles – Alain Findeli elemzi.

A lapszám vendégszerkesztője, Fehér Bori és a MICA szociálisdesign-központjának vezetője, Lee Davis Moholy-Nagy máig inspiráló designpedagógiájának szellemi alapjait és praxisát összegzi. Sofia Leal Rodrigues tanulmánya végigköveti hogyan formálódott a „látás mozgásban” gondolata Moholy-Nagy tipográfusi és könyvtervezői munkásságában, Blaumann Edit a modern ökológiai design vitalista forrásait vizsgálja Moholy-Nagy műveiben, Rob Phillips, a Royal College of Art formatervezőként is ismert oktatója pedig olyan forgatókönyveket vizualizál, amelyekkel a civil tudomány hozzájárulhat az ökológiai tudatossághoz. 
 
Joseph Malherek esszéje bemutatja, miként segítette Moholy-Nagy pragmatikus baloldalisága azt, hogy újra és újra érvényesülni tudjon az emigrációban; a minden állomásra magával vitt Fény-tér-modulátor lényegét Sofía Quiroga Fernandez, valamint Csoboth Attila kutatja a designtörténész, illetve az operatőr szemével; Temesi Apol a Bauhaus-gyökerekből is táplálkozó kortárs anyagkísérletek pedagógiai lehetőségeit elemzi; a transzparencia és a konstrukció – Moholy-Nagynál is központi – fogalmának építészeti vetületeiről Sebestyén Ágnes ír Beatriz Colomina X-Ray Architecture című könyvét recenzeálva.

Arról pedig, hogy mit jelent ma a designkultúra-tudomány, és mit jelent benne Moholy-Nagy öröksége, Guy Julier és Szentpéteri Márton beszélget.

Kép: Facebook

A Disegno moholy=nagy című számának bemutatóját március 17-én tartják 18.00-kor. A bemutatón elérhető lesz a nyomtatott változat, amely addig is online olvasható. 
Helyszín: Magvető Café • 1074 Budapest, Dohány u. 13

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

A teremtett „képzelet” határtalansága
art&design

Mátrai Erik AIR című kiállításáról
art&design

Nagyívű nemzetközi kiállítás nyílik a Deák17 Galériában

Más művészeti ágakról

Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés