bezár
 

film

2022. 03. 14.
Szolidaritásból ukrán filmeket is vetítenek a Szarajevói Filmfesztiválon
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Szolidaritásból ukrán filmeket is vetítenek a Szarajevói Filmfesztiválon A Szarajevói Filmfesztiválon idén az Ukrajnával való szolidaritás jeleként ukrán filmeket is bemutatnak a különböző versenykategóriákban - közölte a fesztivál szervezőbizottsága a hét végén.

Emellett rezidensprogramot is hirdetnek ukrán alkotóknak, akik ismert boszniai és más alkotókkal közösen dolgozhatnak tovább projektjeiken Szarajevóban.

prae.hu

A térség egyik legrégebbi és legjelentősebb filmfesztiválját augusztus 12. és 19. között rendezik meg. Eddig a térség számos országából mutattak be filmeket, Ukrajna azonban eddig kimaradt.

A közlemény szerint a főként Délkelet-Európával foglalkozó filmes mustra elítéli az ukrajnai háborút és az orosz inváziót.

A Szarajevói Filmfesztivált 1995-ben alapították azzal a céllal, hogy a kultúrán keresztül tiltakozzanak a boszniai háború ellen, a fesztivál és szervezői így személyes tapasztalatból merítve tudják, hogy háborús időszakban milyen fontos akár csak a jelképes támogatás is. A fesztivált azóta is minden évben megrendezték, a koronavírus-járvány idején az interneten lehetett megtekinteni a filmeket.

Az ukrán filmesekkel történő együttműködés első jelenként a Szarajevói Filmfesztivál a hivatalos YouTube-csatornájára feltöltötte Szergej Loznica ukrán rendező Tükröződések (Reflections) című alkotását, amely a Szarajevó Hídjai nevű projekt keretében készült. A projekt keretében - amelyet 2014-ben az első világháború századik évfordulója alkalmából indították - 13 európai rendező foglalkozott Szarajevóval.

Kép forrása: Szarajevói Filmfesztivál hivatalos weboldala

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Luke Korem és Simon Verhoeven Milli Vanilli – Az évszázad botránya című filmjeiről
Nuri Bilge Ceylan: Elszáradt füvekről
A 74. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál

Más művészeti ágakról

Renaud-Delage: Gru 4
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés