bezár
 

irodalom

2022. 03. 14.
Nemzetközi művészeti szolidaritás és összefogás
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az Akadémiák Európai Szövetsége elítéli az Ukrajna elleni háborút, csatlakozásra hívja az ukrán művészeti akadémiákat, és párbeszédet kezdeményez az Oroszországban és Fehéroroszországban élő művészekkel. Felkéri az ukrán művészeti akadémiákat és kulturális intézményeket, hogy csatlakozzanak a páneurópai szövetséghez.

Megtörtént az elképzelhetetlen: háború van Európában. Ez a háború megosztja az embereket, különösen abban a kérdésben, hogyan viszonyuljunk azokhoz az orosz és fehérorosz művészekhez, akik nyilvánosan a háború ellen foglalnak
állást.

prae.hu

E neuralgikus pont ellenére az Akadémiák Európai Szövetsége nagy többséggel egyetértett a következő állásfoglalással: Az Akadémiák Európai Szövetsége elítéli az Ukrajna elleni háborút.

A nemzetközi szövetség csatlakozásra hívja az ukrán művészeti akadémiákat, és párbeszédet kezdeményez az Oroszországban és Fehéroroszországban élő művészekkel. Elítéli Putyin háborúját, és szolidaritását fejezi ki Ukrajna népével, valamint felkéri az ukrán művészeti akadémiákat és kulturális intézményeket, hogy csatlakozzanak a páneurópai
szövetséghez.

Csatlakozásra hívják azokat az orosz és fehérorosz művészeket és akadémikusokat is, akik nagy személyes kockázatot vállalva szót emelnek a háború ellen.

A sajtószabadság és a véleménynyilvánítás szabadsága most fontosabb, mint eddig bármikor, ezért a szövetség köszönetét és szolidaritását fejezi ki minden kritikus újságíró felé. A civil társadalomra, a művészeti és tudományos szférára is kiterjedő politikai és gazdasági szankciókat sokkal inkább a kritikus párbeszéd útján kellene megoldani. Mindig is ez volt a helyes út, és továbbra is ezt kell követni. 

Az Akadémiák Európai Szövetsége elkötelezett a kulturális egység és a transznacionális szolidaritás mellett. Ez az európai békeprojekt Jeanine Meerapfel, a berlini Akademie der Künste elnöke kezdeményezésére jött létre 2020 októberében. Az alapító kiáltvány kimondja: „A művészet és a kultúra a működő demokrácia és a társadalmi kohézió létfontosságú elemei. Kiállunk a művészet szabadsága mellett, amely kulturális, társadalmi és politikai életformánk előfeltétele. A művészet társadalmi szerepe és a művészeti intézmények függetlensége a politikai, nemzeti és vallási előírásoktól a demokrácia alapjaihoz tartozik”.

Az Akadémiák Európai Szövetségének jelenleg 67 tagja van. A szervezet struktúrája, amely eddig az Európai Unió tagállamaira összpontosult, mostantól a földrajzi Európára is kiterjed.

 

Kép forrása: MyDogSighs, street art művész, Cardiff's Northcote Lane

https://www.bbc.com/news/uk-wales-60569285

 

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

irodalom

Tóth Júlia Éva volt a Kötetlenül sorozat vendége
Kilenc szabad növény és Boszorkányok nyara – Recenzió Sánta Miriám és Sárkány Tímea 2023-as köteteiről
Mi köze mindehhez Nádas Péternek?
Bemutatták Locker Dávid: Beszédkényszer című verseskötetét

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
gyerek

31. Kabóciádé Családi Fesztivál


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés