bezár
 

zene

2022. 03. 13.
Fenyő László csellóművész és az Anima Musicae a BMC-ben
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Fenyő László csellóművész és az Anima Musicae a BMC-ben Fenyő László csellóművész közreműködésével rendezik meg az Anima Musicae Kamarazenekar A mélység hangja című koncertjét március 18-án a Budapest Music Centerben (BMC). A csaknem kétórás zenei program az olasz zeneművek köré épül.

Fenyő László, a népszerű csellóművész biztos stílusérzékének és szokatlanul széles repertoárjának köszönhetően különböző nemzetközi versenyeken ért el kimagasló helyezést. A csellisták világelitjéhez tartozó művész néhány éve már tanítással is foglalkozik és számos mesterkurzust is ad - olvasható a szervezők közleményében. Mint írják, Fenyő László szinte valamennyi magyar zenekarral és karmesterrel dolgozott már együtt. Érdekesség, hogy a Liszt-díjas művész egy 1695-ben készült Matteo Goffriller mesterhangszeren játszik.

prae.hu

A tájékoztatás szerint a március 18-i esten az Anima Musicae Kamarazenekarral közösen invitálják a közönséget az olasz klasszikus zene világába. A koncerten Carlo Gesualdo és Luciano Berio szerzeményei is felcsendülnek. Gesualdo Venosa hercegeként drámai alaknak számított. A legmagasabb rangú arisztokrata volt, emellett ragyogó tehetségű, újító szellemű zeneszerző, virtuóz lantművész. Fékezhetetlen emóciói azonban árnyoldalát is megmutatták, hűtlen feleségét meggyilkolta, és végül megbomlott elméjű, űzött, tragikus zseniként ért véget élete.

Zenéje stílusát tekintve szokatlan a tonalitás hirtelen változásaiban, harmóniájában és érzelmi intenzitásában. A Moro, lasso, al mio duolo című szerzemény ennek ékes példája. A műsorban elhangzik két, Gesualdo művészetére reflektáló kortárs mű is: Eric Nathan Omaggio a Gesualdo és Enjott Schneider Fatal Harmonies című kompozíciója Fenyő László különleges gordonkajátékával.

Luciano Berio a 20. század egyik legnagyobb hatású alkotója, akinek műveit ritkán hallhatja a hazai közönség. Az esten az 1995-ben komponált Notturno csendül fel, mely a szerző egyik ikonikus alkotása. A műsorban Giovanni Sollima két szóló csellóra és vonósokra írt zeneműve is elhangzik. Zeneszerzőként Sollima hatása széles skálán mozog, átveszi a jazzt és a rockot, valamint a mediterrán térség különböző etnikai hagyományait - áll az összegzésben.

 

Kép forrása: https://bmc.hu/programok/anima-musicae-kamarazenekar-a-melyseg-hangja

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Bartók György szerzői estje a Fugában
Borbély László zongoraművész és Zeneakadémista tanítványainak koncertje
A Pécsi Jazz Napok négy koncertjéről

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés