bezár
 

zene

2022. 03. 13.
Akiko Suwanai és a BFZ a Müpában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Akiko Suwanai és a BFZ a Müpában A 19. századi nemzeti öntudatra ébredés cseh és orosz földön egyaránt felejthetetlen műveket eredményezett. A német stílusú arisztokráciától a cseh vidék felé forduló Smetana, a nyugat-európai és orosz zenei elemeket kiváló érzékkel ötvöző Csajkovszkij és az orosz nemzeti zene egyik úttörőjeként számontartott Rimszkij-Korszakov meséi adják a cselszövéssel, szerelemmel és tréfákkal fűszerezett programot márciusban három alkalommal – olvasható a Müpa honlapján.

A koncert felütéseként megszólaló nyitány Az eladott menyasszony című operából a Moldva mellett Smetana második legismertebb alkotása. A kényszerházasságot ügyes fortéllyal megakadályozó szerelmesek komédiáját 1866-ban mutatták be Prágában, végleges alakját azonban csak 1870-ben nyerte el. A második felvonás fináléjának, a menyasszony eladási jelenetének témáiból építkező nyitány rövid fanfárral indul, amit a helyszínül szolgáló cseh falut idéző népies táncdallam követ.

prae.hu

Öngyilkossági kísérlete után Csajkovszkij kudarcba fulladt házassága elől a svájci Clarens-ba vonult el, és gyönyörű műveket komponált a Genfi-tó partján. 1878-ban mindössze néhány hét alatt írta meg D-dúr hegedűversenyét, amelyet barátja és tanítványa, Joszif Kotek hegedűművész tanácsai alapján csiszolt tökéletesre. Címzettje, Auer Lipót a darabot játszhatatlannak ítélte, a versenymű ma mégis a műfaj egyik leggyakrabban előadott alkotása. A darab a Nemzetközi Csajkovszkij Verseny történetének legfiatalabb győztese, Akiko Suwanai szólójával csendül fel.

Az orosz Ötök tagja, Rimszkij-Korszakov egyik ma is igazán népszerű darabjának teljes címe így hangzik: Seherezádé. Szimfonikus szvit zenekarra az Ezeregyéjszaka nyomán, op. 35. Ez a leírás még nyilvánvalóbbá teszi a mű arab mesegyűjteményre utaló programját. Történeteivel Seherezádé (szólóhegedű) ezeregy éjszakán át tartja fenn a feleségeit sorra kivégző Sahriár szultán (harsonák és tuba) figyelmét, elkerülve a halált. A szereplőket találó hangszereléssel ábrázoló komponista 1888-ban négy mesét zenésített meg: Szindbád (cselló) és Kalender herceg (fagott) történetét, az ifjú hercegnő és herceg szerelmét (két hegedű), továbbá egy bagdadi ünnepség történetét.

A produkció a Müpa Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében (1095 Budapest, Komor Marcell u. 1.) három alkalommal kerül megrendezésre, 2022. március 19-én és 21-én 19:45-től, valamint március 20-án 15:30-tól. Hegedűn közreműködik Akiko Suwanai, vezényel Fischer Iván.

Négyzetes kép a leadben: Akiko Suwanai Facebook-oldala

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Platon Karataev: Napkötöző
Élménybeszámoló a Decolonize Your Mind Society koncertjéről
Simon Géza Gábor: A magyar jazztörténet ösvényein. A magyar jazztörténeti kutatás hatvanöt esztendeje 1958–2023

Más művészeti ágakról

színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége
art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés