bezár
 

art&design

2022. 03. 17.
A Fővárosi Képtár és a Vaszary Galéria közös kiállítása Balatonfüreden
Rippl-Rónai Józseftől Maurer Dóráig című kiállítás nyílt meg március 11-én Balatonfüreden
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Fővárosi Képtár és a Vaszary Galéria közös kiállítása Balatonfüreden A IX. Füredi Tavaszi Fesztivál keretében, a Vaszary Galéria idei kiállítása az év egyik legizgalmasabb anyagával lép a művészetbarátok elé. A Fővárosi Képtár gyűjteményéből több mint egy évszázadon átívelő válogatást tekinthet meg a közönség. A sarokpontokat két, a nemzetközi porondon is elismert művész jelöli ki: Rippl-Rónai József és Maurer Dóra. A tárlat 2022. március 11-én nyílt, és egészen 2023. január 8-ig lesz megtekinthető.

A Vaszary Galéria mindig is ügyelt arra, hogy a képzőművészetet minden korszakában kiváló alkotók segítségével mutassa be. 2022-ben a galéria egészen az év végéig modern művészeti múzeummá alakul át. A Fővárosi Képtár gyűjteményéből több mint egy évszázadon átívelő válogatást tekinthet meg a közönség. A sarokpontokat két, a nemzetközi porondon is elismert művész jelöli ki: Rippl-Rónai József és Maurer Dóra. Rippl-Rónai aktív korszakában is modern művésznek számított, a korának legújabb művészeti törekvéseit képviselő francia Nabis csoporthoz csatlakozott. Művei már életében is szerepeltek és azóta is jelen vannak a hazai és nemzetközi kiállításokon, közgyűjtemények becses darabjaivá váltak. Maurer Dóra a nemzetközi képzőművészeti színtér megbecsült alakja, akinek nemrégiben a londoni Tate Modern szentelt önálló tárlatot.

prae.hu

A Fővárosi Képtár gyűjteményéből válogatott főművekkel lényegében elmondható a magyar modernizmus története – egy 20. századi kis magyar modern művészettörténet, s ebben rejlik igazi pedagógiai potenciálja is. A tárgyak, recepciójuk, múzeumba kerülésük érzékenyen jelzi a modern és kortárs művészet kánonjának változásait az 1960-as évektől napjainkig. Így a kiállítás egyszerre ad lehetőséget a látogatóknak arra, hogy a korszak jelentős és ritkán látható alkotásaiban gyönyörködhessenek.

Schmidtné Kositzky Anett, a Balatonfüred Kulturális Központ igazgatója több szempont figyelembevételét kérte a kurátoroktól:

Fontos volt számunkra, hogy a kortárs művészet alkotóiról átfogó képet kaphassanak a kiállítás látogatói. De azt is kértük, hogy a korszak jelentős alkotói és művei mindenképpen legyenek jelen a termeinkben. A látogatóink láthatják majd Rippl-Rónai József, Vajda Lajos, Vaszary János, Keserű Ilona, Birkás Ákos, Hincz Gyula, Ferenczy Károly, Szőnyi István és Bernáth Aurél képeit is.

A tárlat egy izgalmas, egyedi vonalat is kapott. Egy női szemszöget, amely végigkövethető a kiállítás termeiben. A női alkotók megjelenését látattatja – egészen napjainkig. A művészet hosszú évszázadokon keresztül volt a férfiak privilégiuma. Miközben az aktképek 90 százalékán nők szerepeltek, a festővásznak mögött általában férfiak álltak.

Molnárné Aczél Eszter művészettörténész, a kiállítás kurátora mutatja be a koncepciót:

Behoztunk egy kortárs művészeti szálat. Minden teremben szerepel egy kortárs, női művészeti alkotás. De ha volt a korábbi korokból nőművészeti alkotónk, akkor az ő művét is beválogattuk. Gyönyörűen látszik a történetből a lassú folyamat. Először csak Rippl-Rónai felesége jelenik meg az egyik szövegünkben. Baudrion Lazarine-ről annyit tud a nagyközönség, hogy Rippl-Rónai felesége és modellje, pedig ő is művész volt. Ferenczi felesége Fialka Olga is jó nevű művésznek számított, de felhagyott az alkotással és művészt nevelt a gyerekeiből. A következő teremben aztán ott van Ferenczi Noémi gobelinje.

B. Nagy Anikó művészettörténész, a kiállítás kurátora a tárlat legkisebb termére hívja fel a látogatók figyelmét: „Van egy icipici nyakkendőtűnk, amely egy nagyon fontos női alkotó, Gyenes Gitta műve. Ő festő volt, de ahhoz, hogy megéljen, porcelántárgyakat készített. Ez egy schmuck, amely egyszer csak képzőművészeti tárggyá vált, és komoly jelentéstartalommal bír. Ezt a nyakkendőtűt beraktuk egy picike szobába. Reméljük mindenki számára dekódolható lesz a tárgy jelentéstartalma.”

A kiállított művészek (válogatás): Aba Novák Vilmos (1894-1941), Anna Margit (1913-1991), Bak Imre (1939), Berény Róbert (1887-1953), Birkás Ákos (1941-2018), Czigány Dezső (1883-1937), Czóbel Béla (1883-1976), Csók István (1865–1961), Derkovits Gyula (1894-1934), Egry József (1883-1951), El Kazovszkij (1948-2008), Ferenczy Károly (1862–1917), Jovánovics György (1939), Kondor Béla (1931-1972), Maurer Dóra (1934), Mednyánszky László (1852–1919), Nádler István (1938), Ország Lili (1926-1978), Rippl Rónai József (1861–1927), Szőnyi István (1894-1960), Tihanyi Lajos (1885–1938), Vajda Lajos (1908-1941)

Kurátorok: Árvai Mária, B. Nagy Anikó, Köblös Péter, Molnárné Aczél Eszter, Oth Viktória, Páldi Lívia, Róka Enikő.

Négyzetes kép forrása: Vaszary Galéria honlapjának logója

Rippl-Rónai Józseftől Maurer Dóráig
A Fővárosi Képtár és a Vaszary Galéria közös kiállítása 2022. március 11. 17.00-2023. január 08. között tekinthető meg a balatonfüredi Vaszary Galériában. További információ a Fővárosi Képtár honlapján, illetve itt.
Helyszín: Vaszary Galéria • 8230 Balatonfüred, Honvéd u. 2-4.

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

A Budapesti Fotófesztivál Női fókusz című kiállításáról
art&design

Mátrai Erik AIR című kiállításáról
art&design

Megnyitószöveg KristofLab Still Life című kiállításához
art&design

Gondolatok Metzing Eszter The skin sees when the eyes touch című kiállításáról, Inda Galéria / Budapest

Más művészeti ágakról

Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés