bezár
 

színház

2022. 03. 08.
Meghalt Bucz Hunor rendező
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Meghalt Bucz Hunor rendező Hetvenkilenc éves korában meghalt Bucz Hunor Jászai Mari-díjas színházi rendező, színházigazgató, a Térszínház alapító igazgatója.

A művészt március 3-án érte a halál - tudatta a Térszínház hétfőn az MTI-vel.

Bucz Hunor 1942. június 13-án született Budapesten. Tanulmányait a debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán végezte 1973-ban mint magyar-történelem szakos tanár, majd 1979-ben a budapesti Színház- és Filmművészeti Főiskola színházrendezői elmélet szakán szerezte másoddiplomáját.

Szkéné színház

1963-64-ben a Kossuth Lajos Tudományegyetem egyetemi színpadának rendezője volt, majd négy évig a tiszaföldvári Hajnóczy József Gimnáziumban tanított.1969-től 1971-ig a budapesti József Attila Művelődési Központban, 1971 és 1973 között a Csepel Művek Munkásotthonában volt népművelő. Ezután a Pest Megyei Gyermek- és Ifjúságvédő Intézetben tevékenykedett kriminálpedagógusként, majd 1976 és 1978 között a Kaesz Gyula Faipari Szakközépiskola és Szakiskola oktatója volt. 1978 és 1997 között a Magyar Művelődési Intézet főmunkatársaként dolgozott.

A Térszínházat 1969-ben alapította, azóta igazgató-rendezője. A Térszínház alkotó dramaturgiai munkáját jelzik az önálló fejlesztésű színjátékok (Néró, a véreskezű császár), színpadi adaptációi (Csokonai: Békaegér harc, Esterházy: Kis Magyar Pornográfia), saját átdolgozású drámák (Weöres: A holdbéli csónakos, az 1506-ból való Winkler-kódex devóciós passiója, a Mária siralom), az újrateremtett, hagyományos népszínházi formák (Magyarföldi szentek) és az új népszínházi nyitott színi formák (dramatikus játszóházak).

Dramaturgiai, színjátszó-módszertani és művészetpedagógiai tanulmányai jelentek meg szakmai folyóiratokban (Nyelvünk és Kultúránk, Drámapedagógiai Magazin), versei és egyéb szépirodalmi írásai periodikákban voltak olvashatóak (Alföld, Magyar Fórum, Magyar Napló, Pannon Tükör, Napjain). Verseskötetei Pattogzik a szó zománca (2013), valamint Szélcsatornában (2015) címmel jelentek meg.

Művészeti tevékenységét 1987-ben Radnóti-díjjal, 2000-ben "A Népművelésért" díjjal, 2003-ban Magyar Művészetért díjjal és 2019-ben Jászai Mari-díjjal jutalmazták.
 

Kép forrása: www.terszinhaz.hu

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Somorjai Réka: BOJZ című drámája a Szkéné Színházban
Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről
A Corvina Kiadó Plautus: Hét komédia című kötetéről

Más művészeti ágakról

Renaud-Delage: Gru 4
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Platon Karataev: Napkötöző
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés