bezár
 

film

2022. 03. 04.
Magyar fotósok és filmesek fényképei a Római Magyar Akadémián
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Magyar fotósok és filmesek fényképei a Római Magyar Akadémián Művészek a kamera fókuszában - Magyar fotósok és filmesek fényképei címmel rendez kiállítást a Műcsarnok péntektől a Római Magyar Akadémián.

Tavaly, a Műcsarnok 125 éves jubileumát ünneplő kiállítások sorában volt látható a Kik vagyunk - Fotográfiák képzőművészekről, valamint a Képekben gondolkodnak - Filmesek fotói című tárlat; ezekből az anyagokból állt össze a Római Magyar Akadémia kiállítására készült válogatás.

prae.hu

A római tárlat egyik része tizenkét kortárs fotóművész alkotásait sorakoztatja fel, bemutatva, hogyan alakult a portréfotózás története az elmúlt évtizedek során, illetve hogy miként láttatják a fotósok a képzőművészeket, hogyan jelenik meg a portrékban az egymás közötti kapcsolatuk.

A tizenkét fotográfus mindegyike a magyar fotótörténet rangos képviselője, csakúgy, mint a fotókon alkotás közben vagy beállított műtermi pózban ábrázolt képzőművészek is. Fél évszázad négy generációja jelenik meg a falakon - hangsúlyozzák a szervezők. Mint közölték, a fotóművészeti kvalitás mellett a kiválasztás szempontja volt az is, ha a művész kötődik Olaszországhoz akár tanulmányai, akár kiállítások - például a Velencei Biennálékon való részvétel - okán.

A Római Magyar Akadémia kiállítására a Műcsarnok filmes tárlatának 25 alkotójának munkáit is kiválasztották: olyan filmesek fotóit, akik az ötvenes-hatvanas években, a modernizmussal pályára lépő nemzedék tagjai voltak; olyan alkotók műveit, akik valamilyen módon kötődnek Olaszországhoz. Emellett olyan rendezők és operatőrök képei is bekerültek, akik a két médium - film és fotó - kapcsolatát valamilyen szempontból izgalmasan ragadták meg.

Fontos sajátossága az anyagnak az egyes alkotók állóképei és mozgóképes munkái közötti hol nyilvánvaló, máskor kevésbé közvetlen összefüggés, gyakori a történetmesélés vágyából fakadó sorozatjelleg, valamint a fekete-fehér technika vélhetően absztrakciós igényből eredő alkalmazása - a kortársaknál is. Visszatérő motívuma a fotóknak a városkép, a szocioportré, az absztrakt vagy kalligrafikus jelleg, illetve a groteszk, ironikus hangvétel - közölte a Műcsarnok.

A Szegő György, a Műcsarnok művészeti igazgatója és Gelencsér Gábor filmesztéta által rendezett kiállítás április 14-ig látható a Római Magyar Akadémián.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
A Friss Hús Határhelyzetek című nemzetközi szekciójáról
Alex Garland: Polgárháború
Hajdu Szabolcs: Kálmán-nap

Más művészeti ágakról

színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés