bezár
 

film

2022. 03. 03.
Guillermo del Toro bírálta az Oscar-gálát lerövidítő filmakadémiát
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Guillermo del Toro bírálta az Oscar-gálát lerövidítő filmakadémiát Guillermo del Toro Oscar-díjas filmrendező egy hollywoodi díjátadó ceremónián bírálta az amerikai filmakadémia döntését, amely miatt több Oscar-kategória díjazottja az élő díjátadó gála előtt kapná meg az Oscar-szobrot március 27-én.

Guillermo del Toro, aki hétfőn vette át a hollywoodi kritikusok szervezetének filmes életműdíját, köszönőbeszédében kiemelte, hogy a filmkészítés csapatmunka, és a döntés háttérbe szorítja az érintett kollégákat. "Együtt csináljuk a filmeket, és ők velünk együtt készítik őket. Mindent kockáztatnak, és csodává teszik a napot" - hangsúlyozta.

prae.hu

Del Toro szerint a filmakadémia rosszul időzítette a műsor lerövidítését célzó reformját. A változtatás nyomán az Oscar-gála napján a rövid dokumentumfilm, a filmvágás, a smink és haj, az eredeti filmzene, a produkciós tervezés, az animációs rövidfilm, a kisjátékfilm és a hang díját az ünnepség előtt, délután 4 órakor adják át. A filmrendező szerint azonban "az idei éppenséggel nem lehet olyan év, amikor ne halljuk élőben a nevüket az Oscar-díjátadón". A rendező a pandémiára utalva összefoglalta: "szükségünk van menedékre, élelemre, gyógyszerre és történetekre". Hozzáfűzte, hogy 2021 nagyszerű év volt a filmek számára.

Del Toro Rémálmok sikátora című új filmjét négy Oscar-díjra jelölték idén: legjobb film, operatőr, jelmeztervező és produkciós tervező kategóriákban.

Del Toro az első filmrendező, aki nyíltan felszólalt a filmakadémia döntése ellen. Korábban az amerikai vágók szervezete közleményben hangsúlyozta csalódottságát: "Ennek az az üzenete, hogy egyes kreatív szakmák nagyobb létfontosságúak másoknál. Semmi sem áll távolabb az igazságtól, és ezt mindenki tudja, aki filmet készít. A filmvágás művészetének és presztízsének előmozdítása iránt teljes mértékben elkötelezett művészek csoportjaként szenvedélyesen hiszünk abban, hogy a vágást - és a filmkészítés közös művészetének részét képező minden más kreatív szakterületet - egyenlő bánásmódban kell részesíteni" - írták a vágók. 

A produkciós tervezés-kategóriában szereplő berendezők amerikai szervezete szintén elítélte a filmakadémia döntését, mivel szerintük "ezzel a lépéssel mindannyiukat leértékelték". Ebben a kategóriában nyerhet idén Oscar-díjat a Dűne című film berendezőjeként Sipos Zsuzsanna.

A Variety.com a napokban arról is beszámolt, hogy az eredeti filmzene kategóriában érintett zenészcéh tagjai a bojkottot is fontolgatják, ha a gálán csak felvételről játsszák be a nyolc kategória díjainak átadását.

Az Amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia (AMPAS) azért szánta el magát a drasztikus lépésre, mert rövidebbé és pörgősebbé akarta tenni a díjátadó ceremóniát, amelynek az utóbbi években egyre mélyebbre zuhant a nézettsége.

Az Oscar-gálát március 27-én, vasárnap rendezik meg a hollywoodi Dolby Színházban. 2018 után először lesz házigazdája a műsornak, ráadásul egyszerre három: Amy Schumer, Wanda Sykes és Regina Hall. A legtöbb, 12 Oscar-jelölést idén a Jane Campion által rendezett, A kutya karmai közt című western kapta, Denis Villeneuve Magyarországon is forgatott, Dűne című sci-fije 10 díjra esélyes.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Luca Guadagnino: Challengers
Alex Garland: Polgárháború
A 14. Frankofón Filmnapokról
Jeanne Herry: Az arcuk mindig előttem lesz

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés