bezár
 

art&design

2022. 03. 04.
Az emlékezés formái II.
Utolsó állomásához érkezett az installáció-sorozat a pécsi m21 Galériában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az emlékezés formái II. Adorján Zalán, Nagy András, Terkál Róbert – azaz a frissen EOZIN névre keresztelt alkotócsoport IRIS című munkáját március 5-től tekinthetik meg a látogatók. Az IRIS ősszel már a Zsolnay Fényfesztiválon is bemutatkozott, most azonban ennek egy új változatát láthatjuk, amely látványos formában referál az emlékezés kérdésére.

Az IRIS a tudomány és művészet határterületén elhelyezkedő alkotás, az emlékek végtelenjében tükröződő geometriai-optikai fényinstalláció, amelyben a lézernyalábok fényében létrejövő látványelemek egy-egy emlékünk metaforái. A végtelen tükröződésekbe szorult fénynyalábok olyan traumatikus gondolatokat szimbolizálnak, amelyek emlékképe újra és újra ismétlődik. 

prae.hu

Szintén újdonság a 360 fokos körpanorámás vetítés, amelyben Pinczehelyi Sándor, Makra Zoltán és Szentgróti Dávid festményei kelnek életre. Az installáció során mi is a művészek szemével „láthatunk”; és amit mindig is tudni akartunk a műalkotásokról, azt most a festmények virtuális terébe lépve nemcsak megérthetjük, de át is élhetjük. A Légy képben! című installáció 4-5 méter magas zenés mozgóképeivel mindenkit magával ragad a festmények világába, de iskolás csoportoknak, művészetpedagógiai foglalkozás keretében különösen izgalmas programlehetőség. Az m21 Galéria installációja egyedülálló kísérlet, amelyben az absztrakció és a figurativitás, az elvont és a valós tér találkozik. Bár hasonló technikákkal már Európa-szerte elkápráztatták a közönséget, ez az installáció Magyarországon először, kizárólag pécsi alkotók műveiből látható.

Fényinstalláció és animáció: Night Projection
Grafikai munka és animáció Lizom Dávid
Zene: Nagy Roland

Forrás és fotók: m21 Galéria
A négyzetes képen az IRIS című installáció részlete látható.

Az emlékezés formái II.
A kiállítás installációi március 5. és március 27. között látogathatók az m21 Galériában. A kiállítás látogatási rendje eltér a szokásos nyitvatartástól. További információ a Pécsi Galériák weboldalán található.
Helyszín: m21 Galéria - Zsolnay Negyed, Látogatóközpont • 7626 Pécs, Felsővámház utca 52.

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
(Súlyosan elfogult vélemény)
art&design

Mátrai Erik AIR című kiállításáról
art&design

Enyedi Zsolt a Szófiai Liszt Intézet rezidenciaprogramján rendezett kiállításáról

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Platon Karataev: Napkötöző
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés