bezár
 

film

2022. 03. 01.
A kommunizmus áldozatainak emléknapjára emlékezve elkészült A koronatanú című film
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A kommunizmus áldozatainak emléknapjára emlékezve elkészült A koronatanú című film A kommunizmus áldozatainak emléknapjához kapcsolódva elkészült az Országgyűlés Hivatala és a Nemzeti Emlékezet Bizottsága együttműködésében A koronatanú című dokumentumfilm, amely Arany Bálint azonos című emlékiratait dolgozza fel.

Az Országház Filmműhely YouTube-csatornáján elérhető alkotás a második világháború után kibontakozó többpártrendszert ért kíméletlen támadást, a kiépülő diktatúra eszköztárát, valamint a köztársaság megdöntésének vádja mögött meghúzódó valódi hatalmi-politikai szándékokat mutatja be Arany Bálint tevékenységén és sorsán keresztül, illetve a Magyar Testvéri Közösséggel szemben indított első koncepciós per eseménytörténetén át.

prae.hu

Arany Bálint (1901-1987) magyar gépészmérnök Arany János költő egyenesági leszármazottja volt, akit a Magyar Testvéri Közösség titkos hazafias társaság munkájában való részvételéért koncepciós perben elítéltek. 1945-től fontos szerepet töltött be a Független Kisgazda-, Földmunkás- és Polgári Pártban (FKGP), az ő feladata volt országos szinten a párt újjászervezése.

A film az Országgyűlés Hivatala Közgyűjteményi és Közművelődési Igazgatóságának gondozásában készült; Borbás Barnabás és Réti László rendezte. A narrátor Szatmári Attila, Arany Bálintot Tokaji Csaba alakítja.

A film megnézhető itt: 

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
George Miller: Furiosa – Történet a Mad Maxből
Jeanne Herry: Az arcuk mindig előttem lesz

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Renaud-Delage: Gru 4
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés