bezár
 

zene

2022. 02. 27.
Cherubini Les Abencérages című operája a Müpában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Cherubini Les Abencérages című operája a Müpában Vashegyi György karmester és két együttese, a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar – nemzetközi szólistagárdával kiegészülve – Luigi Cherubini egyik jelentős operáját szólaltatja meg március 9-én, 209 évvel a párizsi ősbemutató után. A téma, mint az operairodalomban oly sokszor: szerelem és politika konfliktusa – olvasható a Müpa honlapján.

A háromfelvonásos Les Abencérages tartalma történelmi háttér előtt kibontakozó szerelmi történet. A helyszín a 15. századi Granadai Emírség, s a cselekmény a legtöbb nézőt a Rómeó és Júlia alapkonfliktusára emlékeztetheti, hiszen itt is két egymással szemben álló család – az Abenszerázs és a Zegri dinasztia – fiatal sarjai szeretnek menthetetlenül egymásba. Luigi Cherubini a mai zenehallgatók számára csak egy név. A legtöbben talán nem is tudják, hogy a zeneszerző – bár szülőföldjén, Itáliában tanult – működésével a legnagyobb hatást a francia zeneéletre gyakorolta. A művet 1813. április 6-án mutatták be a párizsi operában, a nézőtéren Napóleon és hitvese, Mária Lujza is helyet foglalt. A Les Abencérages azonnali sikert aratott, népszerűsége azonban nem sokkal a császár bukását követően csökkenni kezdett.

prae.hu

A koncertszerű előadáson többségükben külföldi sztárénekeseket hallhatunk. A két főszereplő a dél-franciaországi születésű szoprán, Anaïs Constans és a litván tenor, Edgaras Montvidas. Az est karmestere, Vashegyi György rengeteget tett a régizene elfeledett értékeinek hazai megismertetéséért, s ezen belül a francia repertoár különösen a szívügyei közé tartozik. A hazai régizene-játék két legfontosabb műhelyét, a Purcell Kórust 1990-ben, az Orfeo Zenekart pedig 1991-ben alapította.

A produkció – amely a Müpa Budapest, a Palazzetto Bru Zane Alapítvány és az Orfeo Zenei Alapítvány együttműködésében, a Haydneum – Magyar Régizenei Központ támogatásával valósul meg – a Müpa 2015-ben életre hívott historikus zenei sorozata, a Régizene Fesztivál keretében, a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben (1095 Budapest, Komor Marcell u. 1.) kerül megrendezésre 2022. március 9-én 19:30–22:00 között.

A koncertet 18 órai kezdettel, Prelúdium címmel Alexandre Dratwicki műismertető előadása előzi meg az Üvegteremben (francia nyelven, magyar tolmácsolással). A programon előzetes regisztrációt követve az eseményre jeggyel rendelkezők vehetnek részt, amelyre a Müpa honlapján van lehetőség.

Négyzetes kép a leadben: Csibi Szilvia, a Purcell Kórus és Orfeo Zenekar hivatalos Facebook-oldala

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Haydn out, Muse in – múzsadilemmák
Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel
Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről
Händel: Alcina. Marc Minkowski felvétele

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés