bezár
 

art&design

2022. 02. 25.
Hat kortárs alkotó üvegművészeti kiállítása Szentendrén
Üvegművészeti kiállítás nyílik a Ferenczy Múzeumban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Hat kortárs alkotó üvegművészeti kiállítása Szentendrén Üveg hat főre címmel komoly hazai és nemzetközi elismertséggel rendelkező alkotóművészek – Borkovics Péter, Hegyvári Bernadett, László Kyra, Melcher Mihály, Sipos Balázs és Smetana Ágnes – kiállítása nyílik Szentendrén, a Ferenczy Múzeumban február 24-én.

A kiállítók alkotásaiban felfedezhető az elmúlt évtizedekben az üvegművészetben lezajlott változások hatása, melynek eredményeképpen a használati céllal készült tárgyak helyett olyan autonóm értékű képek és plasztikák születtek, amelyek sok esetben filozofikus mélységű gondolatisággal gazdagodtak. Az alkotók művészeti elképzeléseit már kevésbé korlátozzák a műfaj kötöttségei. Ennek következtében az évek során megszerzett technikai tapasztalatok egyre inkább hozzájárulnak a kiválasztott témák, témakörök megjelenítéséhez, amelyet az üveg tulajdonságaiból eredő optikai hatások, szimbolikus jelentések is tovább gazdagítanak.

prae.hu

A kiállítás alapvető koncepciójához tartozik, hogy nincsen sem technikai, sem tematikai megkötés, ezért egymástól eltérő technikákat, felfogásokat reprezentáló művek kerültek egymás mellé. Ha kitapintható is a hasonló érdeklődés, az szinte minden esetben egészen más irányba, eltérő szellemiségű műtárgyak megalkotásához vezette a művészeket.

Ez a spontán társulás, mint ahogy a kiállítás címe is, egy lazán szerveződő vacsorameghívást idéz, korábban kevésbé észlelt összefüggésekre, érdekesebb gondolattársításokra, kérdésfelvetésekre adhat alkalmat – jobban rávilágítva a jelen kor művészeit foglalkoztató problémákra. Az eddigi megközelítési módokat hátrahagyva, a kiállítás utat enged egy szabadabb, kötetlenebb párbeszédnek művek és alkotóik között.

A kiállításhoz kapcsolódó programok között tárlatvezetések a művészekkel, üvegművészeti szimpózium, kreatív alkotónap és üvegtechnikai bemutató is várja a látogatókat.

 

Üveg hat főre
Borkovics Péter, Hegyvári Bernadett, László Kyra, Melcher Mihály, Sipos Balázs, Smetana Ágnes közös csoportos kiállítását 2022. február 25. – május 29. között látogatható csütörtöktől vasárnapig 10 órától 18 óráig. Kurátor: Bodonyi Emőke művészettörténész. További információ a Ferenczy Múzeum honlapján.
Helyszín: Ferenczy Múzeum • 2000 Szentendre, Kossuth Lajos utca 5.

Képkredit: Melcher Mihály: Összefonódás, 2013. Formába olvasztott, csiszolt üveg, 41 × 41 × 22 cm © magántulajdon, fotó: Melcher Mihály

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

A Budapesti Fotófesztivál Női fókusz című kiállításáról
art&design

Mátrai Erik AIR című kiállításáról
Kelemen Kinga kiállításának megnyitóbeszéde
Lugosi LUGO László utánkövetése – elhangzott az emléktábla avatásán

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Bartók György szerzői estje a Fugában
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés