bezár
 

építészet

2009. 07. 28.
Ősz elejére elkészül az új Avala-torony
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A tervhez képest némi késéssel, de ősz elejére ismét állni fog a szerb főváros egyik jelképe, a helybéliek által csak Avala-toronynak nevezett, a NATO által lerombolt tévétorony.

prae.hu

A Belgrádtól délre, a 510 méter magas Avala-hegyen lévő 203 méter magas torony 1965-re épült fel, a Koszovó miatti NATO-bombázás idején, 1999 áprilisában megsemmisült, s a 2006 decemberében kezdődött újjáépítés eredményeként pontosan olyan lesz, mint volt.
    
Az elkészültekor a modern szerb építészet büszkeségének tartott óriáson 120 méter magasban lévő étteremből újból lehet majd gyönyörködni a Duna és a Száva összefolyásánál fekvő Belgrádban, látható lesz Újvidék, a Torontál-hegység (Fruska Gora), a vajdasági róna, s a Belgrádtól délre elterülő Sumadija hegyvidék.  
    
A torony újjáépítése országos összefogás eredménye. A Milos Bato Milatovic író és újságíró által elindított Építsük fel az Avala-tornyot mozgalomhoz több ezren csatlakoztak adományaikkal, s mintegy 500 szerbiai művész adott jótékonysági koncertet, tartott színházi bemutatót és rendezett kiállítást, amelynek a bevétele a tízmillió euró körüli újjáépítési kasszába került.
    
A jókora összeg felhasználásával 5000 köbméter beton, 500 tonna vasalat került a Balkán legmagasabb építményébe, amely annyiban el fog térni elődjétől, hogy a csúcsán elhelyezett új jeltovábbítók miatt egy méterrel magasabbra nyúlik. Biztonsági megfontolásokból csak nem gyúlékony anyagokat használtak hozzá, s úgy készül, hogy nagyon erős, a Mercalli-skálán 9,3 fokozatú - a Richter-skálán 7-es - földrengést is kiálljon.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

építészet

Cserépváraljai templomfelújítás és Micélium tudásköz-pont nyerte az idei Média Építészeti Díját
építészet

Szaúd-Arábia gigantikus beruházása
építészet

Interjú Monika Karczmarczykkal
építészet

Reflexió a girlscanscan Tripping on Modernist Monuments című kiállításáról

Más művészeti ágakról

színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés