bezár
 

art&design

2022. 02. 21.
133 éves a Magyar Képzőművészeti Egyetemen szobrászképzése
Szobrász mesterek az Epreskertben II.
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
133 éves a Magyar Képzőművészeti Egyetemen szobrászképzése A 150 éves Magyar Képzőművészeti Egyetemen 1889-től, azaz 133 éve folyik szobrászképzés. A Szobrász mesterek az Epreskertben II. című kiállításon keresztül többet tudhatunk meg a szobrász művészet  hagyományozó folyamatairól.

A Stróbl Alajos alapította Szobrászati Mesteriskola képzési metódusa hagyományosan a mester és a tanítvány személyes kapcsolatán alapszik. A Szobrász Tanszék, Szobrász mesterek az Epreskertben II. című kiállítása abba a folyamatba enged betekintést, hogy ez a hagyomány hogyan vezetett el napjainkig, a mesterek, majd a tanítványokból lett mesterek hogyan adták át nemzedékről nemzedékre a szobrászat több ezer éves tapasztalatát.

prae.hu

A kiállítás válogatott fotókon és szobrokon keresztül igyekszik bemutatni ezt az áthagyományozó folyamatot. A képek révén évszázados, szinte változatlan műtermekbe tekinthetünk be, láthatjuk Budapest néhány köztéri szobrának létrejöttét, vagy a korrektúra egy-egy intim pillanatát. A szoboranyag a közelmúltig sorakoztat fel eddig kevéssé ismert alkotásokat. A kiállításon Stróbl Alajos, Kisfaludi Strobl Zsigmond, Mikus Sándor, Szabó Iván, Vigh Tamás, Borsos Miklós, Somogyi József, Jovánovics György, Körösényi Tamás és Kő Pál alkotásaiban gyönyörködhetünk.

A kiállítást megnyitja: Farkas Ádám szobrászművész.

 

Forrás: MKE
Négyzetes kép: Stróbl Alajos a Mátyás kút főalakjának mintázása közben,
az epreskerti nagy műteremben (ma Somogyi József Terem) 1901.

Szobrász mesterek az Epreskertben II.
Megtekinthető február 22. és március 4. között az Epreskertben. A megnyitó február 22-én, 17.00-kor kezdődik. Bővebb információ itt található.
Helyszín: Magyar Képzőművészeti Egyetem • Epreskert. Budapest, 1063 Kmety György utca 26-28.

 

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

art&design

Mátrai Erik AIR című kiállításáról
art&design

Keresztes Zoltán privát ikonjai mellé
art&design

Gondolatok Metzing Eszter The skin sees when the eyes touch című kiállításáról, Inda Galéria / Budapest

Más művészeti ágakról

Platon Karataev: Napkötöző
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés