bezár
 

film

2022. 02. 20.
Életrajzi könyv a Casablanca rendezőjéről
Tartalom értékelése (2 vélemény alapján):
Kertész Mihály – Egy filmes élet címen a Nemzeti Filmintézet életrajzi könyvet adott ki, amely Kertész magyarországi és hollywoodi munkásságát egyaránt bemutatja, és még filmbe illő magánéletébe is bepillantást enged.

A Nemzeti Filmintézet (NFI) az Osiris Kiadó közreműködésével adta ki a Kertész Mihály – Egy filmes élet című monográfiát, amely a világhírű rendező életének első magyar nyelven megjelent feldolgozása. Az Oscar-díjas Kertész Mihály (1886–1962) legismertebb filmjei közé tartozik a Casablanca (1942), a Mildred Pierce (1945) és a Fehér karácsony (1954).

prae.hu

Alan K. Rode amerikai filmtörténész a könyv szerzője, aki Kertész kevéssé ismert korai éveit és a közel ötven filmet jegyző magyarországi karrierjét írja le, illetve feltárja, hogyan alakította az európai némafilm első korszakát, mielőtt 1926-ban az Egyesült Államokba emigrált, ahol Michael Curtiz néven folytatta karrierjét.

A Warner stúdiónál töltött huszonhét év alatt számos műfajban alkotott: egyaránt készített kalandfilmet, westernt, musicalt, háborús eposzt, melodrámát, vígjátékot, történelmi, romantikus és horrorfilmet, illetve film noir remekművet.

Kertész Mihály. Fotó: IMDb.

Kertész profizmusa mellett kíméletlen munkastílusával is nagy hírnevet szerzett – az eredmény egy 180 filmből álló életmű, mely alkotások hatással voltak (és vannak) az őt követő filmkészítői generációkra. Termékenysége nem ment a minőség rovására: a második világháború alatt készült és bemutatott Casablanca három Oscar-díjat nyert, pályafutása során pedig tíz színész kapott Oscar-jelölést neki köszönhetően, köztük Joan Crawford, aki haza is vitte az aranyszobrot a Mildred Pierce főszerepéért. A magyar származású rendezőnek különös képessége volt ahhoz, hogy felismerje az új tehetségeket és egyengesse a pályájukat, az ő segítségével indult el többek között Errol Flynn, John Garfield és Doris Day karrierje.

Kertész nemcsak a munkájában volt szenvedélyes, hanem kapcsolataiban is. A most megjelent szórakoztató életrajz árnyalt képet fest Hollywood aranykorának egyik legendás alkotójáról, akinek magánéletében csaknem annyi a dráma, mint filmjeiben – ígéri az ajánló.

A Nemzeti Filmintézet – Filmarchívum igazgatóság évek óta dolgozik Kertész Mihály Magyarországon készült filmjeinek felkutatásán, megmentésén és felújításán. Nemrég egy eddig elveszettnek hitt filmriportot sikerült rekonstruálni 1918 szeptemberéből egy margitszigeti tüzérnapról, amelyben néhány snitt erejéig maga Kertész Mihály is feltűnik, épp rendezés közben. A felfedezés filmtörténeti jelentőségű: Kertész magyarországi korszakából ez a felvétel eddig a leghosszabb, ami fennmaradt.

A rekonstrukció a Nagylátószög – 120 éves a magyar film című kiállításra készült, melynek virtuális változata nemsokára elérhető lesz a Nemzeti Filmintézet – Filmarchívum igazgatóság honlapján.

A négyzetes képért és videóért köszönet a Nemzeti Filmintézetnek

További képek forrása: IMDb

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Luke Korem és Simon Verhoeven Milli Vanilli – Az évszázad botránya című filmjeiről
George Miller: Furiosa – Történet a Mad Maxből

Más művészeti ágakról

Renaud-Delage: Gru 4
Platon Karataev: Napkötöző
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés