bezár
 

zene

2022. 02. 18.
Közép-Európa legmodernebb digitalizáló központját adták át
Az Országos Széchényi Könyvtár és a Haydneum együttműködése
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Közép-Európa legmodernebb digitalizáló központját adták át Kiemelkedő jelentőségű és impozáns vállalkozás átadására került sor 2022. február 11-én: mostantól az Országos Széchényi Könyvtár rendelkezik Közép-Európa közgyűjteményei közül a legnagyobb és legmodernebb digitalizáló központtal, amelynek eszközparkja – évente akár tízmillió oldal kezelésével – a könyvtárban fellelhető valamennyi dokumentumtípus számítógépes feldolgozását teszi lehetővé – tudatta a Haydneum – Magyar Régizenei Központ a prae.hu művészeti portállal.

Az esemény alkalmából az OSZK és a Haydneum együttműködési megállapodást kötött azzal a céllal, hogy az új digitalizáló központban a Haydneum munkatársainak részvételével feldolgozzák a Magyarországon fellelhető, jelentős kulturális értéket képviselő, 1600 és 1850 között keletkezett zeneművészeti és zenetudományos emlékeket.

prae.hu

Az OSZK Színháztörténeti és Zeneműtárának egyik legértékesebb állományrésze az Esterházy-gyűjtemény, amelyben 18–19. századi zeneszerzők, mások mellett Haydn, Werner és Albrechtsberger kéziratos kottái találhatók meg. Továbbá az előbbiekkel is összefüggő Esterházy és egyéb rezidenciális, templomi vagy más városi kottatári anyagok, valamint a Színháztörténeti Tár és Kézirattár kapcsolódó forrásai az 1680–1850-es időszakból. A tervek szerint az együttműködés során a könyvtárban őrzött régizenei kottákat, dokumentumokat digitális formában is feltárják, hozzáférhetővé teszik, s a Haydneum alapküldetésének megfelelően ezek az újonnan felfedezendő művek hamarosan megjelenhetnek a koncerttermekben és lemezfelvételeken, hogy a széles közönség is megismerhesse őket.

A modern kor digitalizációs követelései mellett a központ létrehozása elengedhetetlen volt. Azon kívül, hogy a kéziratok, hangfelvételek és mozgóképek így őrizhetők meg az utókor számára, a benne működő munkával biztosítható, hogy az OSZK különgyűjteményeiben található több mint hétmillió könyvtári dokumentum – köztük a Gutenberg-galaxis magyar nyelvű része – korszerűen és teljeskörűen váljon elérhetővé.

Négyzetes kép a leadben: OSZK

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Borbély László zongoraművész és Zeneakadémista tanítványainak koncertje
Haydn out, Muse in – múzsadilemmák
A 180-as Csoport című kötet bemutatója

Más művészeti ágakról

Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés