bezár
 

irodalom

2022. 02. 17.
Nem délibáb! – Az Alföldről szervez konferenciát a FISZ
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Nem délibáb! – Az Alföldről szervez konferenciát a FISZ Miben áll az Alföld varázsa és varázstalansága? Miért alakulhat egyidejűleg a radikális igenlés és a markáns tagadás dinamikája szerint az Alföldre irányuló irodalmi figyelem? Kik azok a szerzők, akik hosszú időn keresztül meghatározták a róla való gondolkozást? Miben más Kazinczy, Petőfi, Jókai, Ady, Kosztolányi, Móricz és például Térey János Alföld-képe? Az eltérő közelítésmódokhoz milyen nyelvi stratégiák, elbeszélői utak vezetnek? Milyen metamorfózisokon mennek keresztül az olyan jellegzetesen „alföldi” és „irodalmi” toposzok, mint a délibáb, síkság, puszta? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre keresi a választ a Fiatal Írók Szövetsége március 4-én és 5-én Vámospércsen megrendezésre kerülő konferenciája és minifesztje.

Az Alföld a magyar emlékezettörténet, valamint a nemzeti önkép és fantázia számára már mindig is túlmutatott puszta földrajzi tájegység mivoltánál és gazdasági jelentőségénél. Az idők során olyan nemzettudati-nemzetkarakterológia jelképpé vált, mely amellett, hogy nem maradt érintetlenül a változó korok, korstílusok és egyéni törekvések ambivalens viszonyulásaitól, mégis egyfajta időtlen szimbólumába tömörült egyfelől magának az időtlenségnek, az ősiségnek, a szabadságnak és a végtelenségnek, másfelől pedig a különutas, a periféria, az elmaradottság, a túlzás és a túlértékelés képzeteinek.

prae.hu

A FISZ hagyományaihoz híven különleges, egyben stílszerű helyszínt választott az esemény számára: a résztvevő irodalomtörténészek a délibábos Alföldön, a Hajdú-Bihar megyei Vámospércsen gondolkodnak el e táj poétikáiról. A konferencia kitüntetett pillanata lesz a vámospércsi könyvtár névadó ünnepsége: a legkisebb hajdúváros könyvtára ekkor veszi fel díszpolgára, Térey János Babérkoszorú-díjas költő nevét. Az eseményen beszédet mond Harmath Artemisz irodalomtörténész, Térey János özvegye és Ménes Andrea polgármester, majd Bán-Horváth Veronika, Hoppál Mihály és Górász Péter Apám álma címmel tart zenés felolvasást Térey Vámospércshez kötődő írásaiból. A konferencián két irodalomtörténész – Bednanics Gábor és Szirák Péter – is tematizálja a 2019-ben elhunyt szerző munkásságát.

Jelen esemény folytatása a FISZ 2016-ban, az észak-borsodi Szögligeten megrendezett a magyar falut centrumba helyező konferenciájának. A Vámospércsen fellépő előadók névsora: Bednanics Gábor, Bényei Péter, Bodrogi Ferenc Máté, Herczeg Ákos, Kiss A. Kriszta, Mészáros Márton, Pataki Viktor, Pinczési Botond, Szilágyi Zsófia, Szirák Péter, Vincze Richárd. Az érdeklődők a két nap folyamán rendhagyó tárlatvezetések során megtekinthetik a Vámospércsi Művésztelep és Grafikai Műhely állandó kiállítását, valamint ellátogathatnak a tavaly átadott Hajdú Látogatóközpontba is.

A kétnapos esemény a Nemzeti Kulturális Alap és Vámospércs Városi Önkormányzat támogatásával valósul meg.

Az esemény facebook-oldala itt érhető el.

Kép: Fiatal Írók Szövetsége

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Bemutatták Nyerges Gábor Ádám Vasgyúrók című kötetét
irodalom

Tóth Júlia Éva volt a Kötetlenül sorozat vendége
Bemutatták Charles Bukowski A város legszebb nője című novelláskötetét

Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban
gyerek

31. Kabóciádé Családi Fesztivál
Luke Korem és Simon Verhoeven Milli Vanilli – Az évszázad botránya című filmjeiről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés