bezár
 

zene

2022. 02. 17.
Kétzongorás jazzparádé a Zeneakadémián
Kenny Barron és Dado Moroni koncertje
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Kétzongorás jazzparádé a Zeneakadémián Az amerikai jazzlegenda, Kenny Barron és az olasz Dado Moroni zongoraduója nyitja meg a Zeneakadémia saját szervezésű programsorozatának idei folytatását, a Jazz itt! 2022 tavaszt március 8-án – olvasható az intézmény honlapján.

Az elegáns, érzékeny lelkű, ritmikailag mindig izgalmas Kenny Barron a műfaj egyik nagymestere. Több mint tíz éve rangos amerikai elismeréssel, Jazz Master díjjal tüntették ki, 2017-ben pedig az év zongoristájává választotta a Jazz Újságírók Szövetsége. Pályája korszakokon ível át, hiszen hatvan évvel ezelőtt még kölyökként szerződtette őt Dizzy Gillespie. Partnerei közül kiemelkedik Stan Getz, akivel nevezetes duettje hozta el számára az első Grammy-jelölést a kilenc közül. Mostanában a legtöbbet Dave Hollanddel duózik, de a fiatalok, Lionel Loueke vagy Gretchen Parlato is roppant büszkék, ha velük játszik.

prae.hu

Az olasz Dado (Edgardo) Moroni nemcsak Barron egyik kedvenc duópartnere 2006 óta, hanem Ray Brown is meghívta Kedvenc zongoristáim című lemezére. Stílusa hasonló Barronéhoz, talán sűrű játéka és különleges balkeze tér el egy kicsit tőle. Csak középiskolás korában került tanárhoz, de addigra már profi módon játszott a hangszerén, így hamar nemzetközi pályára lépett. Kezdetben Európában vált ismertté, majd Amerikába költözött, ahol azonnal bekapcsolódott az ottani zenei életbe is. 2007-ben a legjobb jazz-zenésszé választották szülőhazájában.

A koncert a Zeneakadémia Nagytermében (1061 Budapest, Liszt Ferenc tér 8.) kerül megrendezésre 2022. március 8-án 19:30–22:00 között.

A Jazz itt! a Zeneakadémia Koncertközpont visszatérő tematikus sorozata, melyet nagy sikerrel rendeztek meg az utóbbi években is. A programsorozat igyeszik igazi ínyencségeket felvonultatni a műfajban, azonos hangsúlyt fektetve a hazai és külföldi előadókra. Az idei évadban megrendezésre kerülő hasonló rendezvényekről további információ itt érhető el.

Négyzetes kép a leadben: kennybarron.com © John Sann

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Platon Karataev: Napkötöző
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Kritika az Orfeo ed Euridice új felvételéről

Más művészeti ágakról

irodalom

A magyar származású kanadai költő második kötete a Könyvfesztiválra jelenik meg
Luca Guadagnino filmjében elszabadulnak a vágyak és a képzelet
A Gólya Presszóban tartották a Ladyfest Budapest művészeti fesztivált


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés