bezár
 

art&design

2009. 07. 27.
Az afgán művészet és kultúra múzeuma az interneten
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Afganisztán ezredéves művészetét és kultúráját bemutató múzeum nyílik az interneten 2010-ben: a virtuális kiállítás célja, hogy „visszaadja az afgán fiataloknak az emlékezetüket” – jelentette be a héten az afghanculture nevű (www.afghanculture.org) francia egyesület.

prae.hu

Ez az ideiglenesen Afgán Civilizáció Múzeuma nevű virtuális kiállítás ötezer év afgán kultúrájának alkotásait mutatja be az ókortól napjainkig, azokat, amelyek nemzetközi gyűjteményekben találhatók, illetve azokat, amelyeket a tálibok megsemmisítettek, például a Bámiján-völgy Buddháit – mondta el Pascale Bastide projektigazgató.
    
A négynyelvű – afgán perzsa, pastu, angol és francia nyelven elérhető, illetve az írni-olvasni nem tudók részére hangos felvételekkel is ellátott honlap elsősorban azoknak a fiatal afgánoknak szól majd, akik nem ismerik népük történelmét vagy kultúráját, azzal a céllal hogy elmondjuk nekik: van mire büszkének lenniük – tette hozzá Bastide asszony, aki szerint ezzel is hozzájárulhatnak a demokrácia megteremtéséhez az ázsiai országban.
    
A virtuális múzeumban, amelynek a designját Yona Friedman francia építész tervezi, a városok nevét viselő pavilonok lesznek, amelyek köré csoportosítják a műveket, ismertetve művészettörténeti jelentőségüket, a hozzájuk tartozó kultúrát, az adott etnikum történetét.
    
A honlapon háromszintű magyarázatokat tesznek majd közzé: egyszerű leírásokat, enciklopédikus ismertetéseket és tudományos értekezéseket.
    
A ”múzeum” az afgán kultúra legnagyobb szakértőinek – Pierre Cambonnak, a párizsi Guimet Múzeum főtisztviselőjének, Zemari Ali Tarzi Strasbourgban működő afgán régésznek, Usztad Mohammad Raonak afgán nyelvésznek és Michel Barrynak, a Priceton egyetem munkatársának – szaktudását is felhasználja.
    
A nonprofit projektet a francia külügyminisztérium is támogatja. Az előzetes tervet várhatóan az ősszel mutatják be. Október 15-én a francia nagykövetség New York-i kulturális osztálya adománygyűjtő vacsorát szervez. A múzeum első „pavilonja” a tervek szerint 2010 elején nyílik meg.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

A Present Eye Looking to the Past című kiállításról
art&design

Keresztes Zoltán privát ikonjai mellé
Kelemen Kinga kiállításának megnyitóbeszéde
Az Amikor Galéria debütálása a művészeti galériák soraiban

Más művészeti ágakról

Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés