bezár
 

irodalom

2022. 02. 11.
Ágh István est a Művészetek Palotájában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Február 21-én 20 órától tekinthető meg Ágh István költő irodalmi estje a Művészetek Palotája Üvegtermében.

A Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és József Attila-díjas Ágh István a kortárs magyar líra egyik legjelentősebb mestere. A Magyar Művészeti Akadémia és a Digitális Irodalmi Akadémia tagja - gazdag, termékeny pályája fél évszázadon ível át.

prae.hu

Az 1938-ban született költő, író, műfordító 1965-ös első kötete óta több tucat verseskötetet, prózai munkát és szociográfiát jelentetett meg. A Hetek elnevezésű, irodalomtörténti jelentőségű költőcsoport egyik utolsó élő képviselője, fontos antológiákban publikált, és olyan emlékezetes könyvek fűződnek a nevéhez, mint a Keseredik a föld héja (1984), a Napló és tulipán (1987), A képzelet emléke (2000), a Semmi sem úgy (2003), vagy az Elvarázsolt ének (2017). Szociográfiai munkái közül különösen a Dani uraságnak (1984) és az Utolsó terelés az őszi legelőn (1989) váltott ki nagy visszhangot. Ágh István munkássága a népi-paraszti kultúrában gyökerezve integrálja a modern lírai hagyomány poétikai jellegzetességeit - saját, eredeti, összehasonlíthatatlan költői világot építve fel. Ehhez a megszólalásmódhoz keresve sem találhatnánk autentikusabb színpadi partnert, mint a kiváló költő, Győrffy Ákos által életre hívott horhos zenekar. Nem nagy merészség megjósolni, hogy felemelő, emlékezetes este lesz.

További információk a MÜPA honlapján olvashatók

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége
Kemény Lili Nem című kötetéről a miskolci bemutatón Moklovsky Rékával beszélgetett

Más művészeti ágakról

Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban
gyerek

31. Kabóciádé Családi Fesztivál


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés