bezár
 

irodalom

2022. 02. 05.
Kaphatók a Prae Kiadó 2022 februári újdonságai
Már a Kis Présházban és a kiadói webshopban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Lengyel kultszerző regénye, lett verseskötet, dalszövegkönyv. A Prae Kiadó februári újdonságai már kaphatók a Kis Présházban (Bartók Béla út 44.) és a kiadói webshopban, és hamarosan a könyvesboltokban is jelen lesznek.

Valahol Krakkó mellett megbújik egy nevenincs falu, ahová nyáron a hőség elől menekülnek a városiak, de ahol télen a madár se jár, és mindig fúj a szél. Arról a kevésről, ami történik a faluban, a kocsmában szerezhet tudomást az ember. Ide érkezik az egykori legendás gyerekszínész, a mostanra megvénült és leszerepelt mester, hogy barátja, Doki halála ügyében nyomozzon. Dokit itt, a várostól mindössze néhány perc buszútra, saját hétvégi házában érte utol a végzet. De vajon természetes halált halt az egykori ivócimbora, vagy valakinek érdekében állt eltenni láb alól? 

prae.hu

Ahogy a mester mélyebbre és mélyebbre ás, nemcsak a megoldáshoz, hanem önmagához és a múltjához, a fiatalságához is egyre közelebb férkőzik. Az ügy felgöngyölítésében a pultoslánynak, a boltos asszonynak, egy minden lében kanál menedzsernek és egy öntelt krakkói médiamunkásnak, no meg néhány kocsmatölteléknek is elévülhetetlen szerep jut.

Tizenegy

Marcin Świetlicki Tizenegy című regényben a lengyel kocsmakultúra világán keresztül napjaink társadalmi és kulturális közegének rétegei tárulnak föl,  a szereplők élettörténete pedig a kortárs lengyel miliő illúzióit és azok elvesztését példázza. A könyv fergeteges és humoros folytatása a szerző korábbi művének, a Tizenháromnak.

A kötetet lezáró Plusz végtelen című elbeszélés a mester történetének naplóformájú lezárása. A kiábrándult férfi hű társa, kutyája nélkül rója Krakkó utcáit, hogy már mindenből kijózanodva és mindenen túl, értelmet találjon létezésének.

Marcin Swietlicki

Marcin Świetlicki (1961) lengyel költő, író, a krakkói alternatív zenei szcéna koronázatlan királya. Tizenegy és Plusz végtelen című műveit Wolosz Vera fordította, a kötetet Péczely Dóra szerkesztette. A borítót Szalay Miklós tervezte.

A könyv megvásárolható a Prae Kiadó webshopjában vagy a Kis Présház kávézóban.


Jelena Glazova Sóvárgás című verseskötete nem mindennapi kérdéseket vet fel: például mit kezdjünk egy, a túl korán elfogyasztott Dosztojevszkij-művek miatt belénk ültetett ortodox megbocsátás-chippel, vagy azzal, ha művészként halálunk után Monet tavában találjuk magunkat, egy alkotók számára fenntartott külön pokolban? Möbius-szalagon futó emberi történelem és a művészet helye benne ‒ mindez a kötet sajátos cybervilágba, a klónok és gynoidok birodalmába ágyazva.

Sóvárgás

 

„mi kell még” kérdezte a király

„mindent megtettem amit csak lehetett –

érdemrendet alapítottam a tiszteletedre

elneveztem rólad kastélyokat és parkokat

a te szobrodat tettem főterekre

beleírattalak az összes történelemkönyvbe

és még mindig nem lélegzel”

 

Jelena Glazova

Jelena Glazova (1979) lett költő, hang- és vizuális művész, Rigában él. A kortárs művészet interdiszciplináris és médiumközi területei érdeklik, műveiben szövegeket, képeket és experimentális hangokat kombinál. Sóvárgás című verseskötete eredetileg 2019-ben jelent meg Lettországban. Fordította: Kis Orsolya. Szerkesztette: Péczely Dóra. A borítót az eredeti kiadás alapján Szalay Miklós tervezte.

A könyv megvásárolható a Prae Kiadó webshopjában vagy a Kis Présház kávézóban.


A Platon Karataev zenekar, amely egy Leó Tolsztoj karakterről kapta a nevét, 2016-ban alakult. A magyar indie kvartett zenéjével a létezés magja körül bolyong. Paradoxonok révén keresi a válaszokat, az elemek atomi szintű megfigyelésével vagy csillagászati szemszögből elmélkedik az élet alapvető kérdésein. Partért kiáltó című lemezük egyedi daloskönyve ez a kötet, amelyet Dobos Emőke borítója, illusztrációi és szövegképei tesznek unikális költői élménnyé.

Partért kiáltó

„Siet, ki gyorsabb az erdőnél” – írja Balla Gergely a Partért kiáltó című dal szövegében, és már itt megállhatnék, ennél az egy sornál. Letáborozni egy sor mellett, sátrat verni, vizet hozni a forrásról, tüzet rakni. Eltölteni egy éjszakát a tűznél, a lassan elmozduló csillagképek alatt. A Platon Karataev világától amúgy sem állna távol egy ilyen erdei éjszaka. Főleg az új lemez, a Partért kiáltó tűnik olyannak, mintha egy ilyen hosszú éjszakát beszélne el. Valaki ül egy erdei tisztáson és nézi a csillagokat. Ilyen egyszerű ez. Végül is minden ilyen egyszerű. (Győrffy Ákos)

Balla Gergely

Mi is tudjuk, és zeng bennünk, hogy csak befelé vezet kiút. Mi is tudjuk, hogy minden botrány és álarc végül vízzé kell tisztuljon. A semmi körüli együttléteinknek van egy örökké várt, mégis váratlan állapota, amikor megáll az idő, amikor valójában érezhetjük, hogy ki a másik, kik vagyunk mi, és hogy létezik a harmadik: eggyé olvadásunk képviseli a valóságot. Ez a kötet több mint kísérlet e szavakon túlinak leírására. Homályban vagyunk, de valaki megfogta a kezünket, együtt megyünk az úton. Ez felfoghatatlan öröm a mai világban, és csak remélhetjük, hogy így maradunk, és új és új ígéretet kapunk, hogy hihetünk ebben a megszentelt botladozásban. (Vécsei H. Miklós)

A könyv megvásárolható a Prae Kiadó webshopjában vagy a Kis Présház kávézóban.

 

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről
Kilenc szabad növény és Boszorkányok nyara – Recenzió Sánta Miriám és Sárkány Tímea 2023-as köteteiről

Más művészeti ágakról

Renaud-Delage: Gru 4
Az Elérhetetlen című kötet bemutatójáról
gyerek

31. Kabóciádé Családi Fesztivál


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés