bezár
 

art&design

2009. 07. 27.
Angyalmozaikot találtak az Haghia Sophia restaurálása során
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Angyalarcot ábrázoló mozaikra bukkantak a munkások az isztambuli Haghia Sophia, az építészet egyik csodájának tartott hajdani bizánci ortodox bazilika restaurálása során.

prae.hu

A rendkívüli leletről pénteken számolt be az isztambuli kulturális és idegenforgalmi hivatal vezetője, aki elmondta, hogy az eddig rejtve maradt angyalmozaik jó állapotban került elő a fém- és vakolatburkolat alól, és közben már egy második angyalarc feltárását is megkezdték.
    
Konstantinápoly (Isztambul középkori elnevezése) 1453-ban az oszmán birodalom fennhatósága alá került, s a mecsetté alakított bazilika mozaikképeit bevakolták, mivel az iszlám tiltja az emberábrázolást.
    
A bizánci építészet remekét 1935-ben múzeummá változtatták, s abban az időben több mozaikot is kibontottak a vakolat alól.
    
A két angyal mozaikképéről tudomásuk volt - mondta el a hivatal vezetője -, mivel azokról beszámolt két svájci építész, akik a XIX. század közepén a szultán megrendelésére felújítási munkákat végeztek a mecseten. Ám a képeket ismét bevakolták, s azóta nem kerültek elő.
    
Az Haghia Sophiához évente sok ezer turista zarándokol el, és hírességek is gyakran megfordulnak kupolái alatt. Legutóbb Barack Obama amerikai elnök látogatta meg áprilisi török útja alkalmával, de elődje, Bill Clinton is kíváncsi volt rá, és 2006-os keresztény emlékeket érintő zarándoklata során XVI. Benedek pápa is megtekintette.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

A Budapesti Fotófesztivál Női fókusz című kiállításáról
Az acb Galéria Redők című tárlatáról
A teremtett „képzelet” határtalansága
Az Amikor Galéria debütálása a művészeti galériák soraiban

Más művészeti ágakról

Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Bartók György szerzői estje a Fugában
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés