bezár
 

art&design

2009. 07. 26.
Művésztelep Székelyföldön, a "képzőművészek községében"
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Idén mintegy 40 képzőművészt lát vendégül a székelyföldi Gyergyóalfalu község, amely ötödik alkalommal ad otthont a Vadárvácska művésztelepnek.

prae.hu

 Mindössze ötezer lelket számlál Gyergyóalfalu község, mégis tizenhat képzőművészt adott a magyar és az egyetemes művészetnek az elmúlt fél évszázadban - emlékeztetett Márton Árpád csíkszeredai festő a művésztelep megnyitó ünnepségén.
    
Romániában a legkisebb közigazgatási egység a község, amely egy vagy több faluból állhat. Gyergyóalfalu községet a 4800 lakosú, azonos nevű falu és a mindössze kétszáz lélekszámú Borzont alkotja. Ennek a helynek a szülötte Balázs József festőművész, aki Gál Mihállyal, a helyi Sövér Elek Alapítvány egyik vezetőjével együtt öt évvel ezelőtt kezdeményezte a Vadárvácska művésztelep életre hívását Borzont határában.
    
"Nem az a cél vezérelt bennünket, hogy versenyre keljünk a szomszédos Gyergyószárhegy művésztelepével" - szögezte le Márton Árpád, aki maga is a szárhegyi tábor egyik kezdeményezője, szervezője volt 1974-ben. Hangsúlyozta: a szárhegyi telepnek továbbra is nagy jelentősége lesz a székelyföldi, erdélyi művészeti életben.
    
Legfőbb céljuk az volt, hogy minden évben tíz napra összehívják a gyergyóalfalvi festőket, grafikusokat, szobrászokat, textilművészeket, illetve azokat az alkotókat, akik családi vagy szakmai kötődéseik révén kapcsolódnak a Gyergyói-medence e kis létszámú községéhez.
    
A csütörtök este megnyílt idei művésztelep résztvevői között ott van mások mellett Miholcsa József szobrász, Sipos László grafikus, Vetró András szobrász, Major Gizella festőművész, Csutak Levente grafikus és Orbán Endre festőművész is.
    
Mint azt Gál Mihály az MTI-nek elmondta, az alkotótábornak rendkívül gazdag a "hozadéka". A község képtára 85 alkotással gyarapodott öt év alatt, a hozzá tartozó Gyergyóalfaluban és Borzonton tucatnyi köztéri alkotást, öt szobrot és hét domborművet helyeztek el, valamennyi a táborban született.
    
A községben őrzik továbbá Sövér Elek festőművész hagyatékát, és itt tekinthető meg Márton Árpád festőművész gyűjteményes kiállítása is.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Az acb Galéria Redők című tárlatáról
art&design

Keresztes Zoltán privát ikonjai mellé
art&design

Megnyitószöveg KristofLab Still Life című kiállításához
art&design

Enyedi Zsolt a Szófiai Liszt Intézet rezidenciaprogramján rendezett kiállításáról

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Platon Karataev: Napkötöző
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés