bezár
 

film

2022. 01. 26.
Nézd meg online az elmúlt évek legjobb METU-s animációit!
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
2022. január 25-én hetedik alkalommal rendezte meg animációs vetítését a Budapesti Metropolitan Egyetem. A 7. Animascope-on 14 kisfilm volt látható a 2020-ban és 2021-ben diplomázott alap- és mesterszakos hallgatók diploma- és vizsgafilmjeiből. Az ingyenes eseményt az Uránia Nemzeti Filmszínházban tartották, hat kisfilmet viszont az egyetem YouTube-csatornáján is elérhetővé tettek az elmúlt évek legjobbjai közül.

A hetedik Animascope felvezetéseként az Animáció és Média Design Tanszék online is elérhetővé tette az elmúlt évek hat legsikeresebb, az egyetem hallgatói által készített animációját. A hazai és nemzetközi elismerésben is részesült filmek – melyek között található kísérleti film, dokuanimáció és szatíra is – az egyetem YouTube-csatornáján tekinthetők meg.

prae.hu

Ács Zsuzsanna: Betti

A Betti című dokuanimáció egy interjúra épül, amelyet a Metropolitan Egyetem animációs mesterszakán végzett Ács Zsuzsanna egy női taxisofőrrel, Forgó Bettivel készített.

A Horesnyi Máté rendezésében készült Jacques ámokfutása, avagy mikor veszítjük el bizalmunkat önmagunkkal szemben? pedig fekete-fehér, abszurd jelenetekből álló, a mindennapok értelmét kereső animáció, mely Jacques Tati francia filmrendező előtt tiszteleg.

Bakos Fanni: Papa

Bakos Fanni Papa című kisfilmje szavak nélkül is sokatmondó film; szimbolikusan jeleníti meg azt a folyamatot, ahogyan egy gyerek megéli szülője elvesztését.

Orosz Tina beszédes Mamahotel című karikatúrájában egy fiú bemutatja szerelmét a családjának, de a betegeskedő mama nem örül túlságosan a vendégnek.

Finta Simon: Spirit Walk

Finta Simon Spirit Walk című kísérleti filmjében a csendes erdő sűrűjében tévedünk el, a fák által homályosan elmesélt múltbeli történések kapcsán pedig korábbi események hangulatát élhetjük át.

Spitzer Fiorella Bardo című kisfilmje egy öreg halász és kutyája története, az életről, az elmúlásról és a kettő közti átmenetről.

Spitzer Fiorella: Bardo

A cikkünkbe be nem ágyazott rövid animációk tehát elérhetők az egyetem YouTube-csatornáján.

A filmes mustra februárban élőben is folytatódik: február 2-án 18.30-tól szintén az Uránia Nemzeti Filmszínházba várja az érdeklődőket a METU mozgókép szakos hallgatóinak eseménye, a Cinemascope. A vetítésen a Képalkotás – Mozgóképkultúra és média BA, a Televíziós műsorkészítő BA és a Televíziós műsorkészítő művész MA szakok utóbbi két évben készített, élőszereplős válogatott diplomafilmjei lesznek láthatók.

Videók: Budapesti Metropolitan Egyetem

Négyzetes kép: Budapesti Metropolitan Egyetem – Horesnyi Máté: Jacques ámokfutása

Borítókép és főoldali kép: Budapesti Metropolitan Egyetem – Bakos Fanni: Papa

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

George Miller: Furiosa – Történet a Mad Maxből

Más művészeti ágakról

Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés