bezár
 

építészet

2009. 07. 26.
Veszélyben Szováta egyik műemlék épülete
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Több százezer euróba is kerülhet a romániai Szovátán a fürdőtelep egykori ékességének számító Bernády-villa újjáépítése. A mintegy 80 éve épült villa két évtizede üresen áll, állapota egyre rosszabb.

prae.hu

A villát Marosvásárhely egykori polgármestere, Bernády György építtette 1930-ban. A villát a család a második világháború után adta el egy bukaresti orvosnak, akitől az épültet hamarosan államosították. A későbbiekben az állami tulajdonú fürdővállalathoz került a ház, évtizedeken át fürdővendégeket fogadtak benne. Karbantartást végeztek ugyan, de főjavításra nem kerítettek sort, majd a kétszer is kibővített ingatlan a rendszerváltást követően lakatlanná vált - írja a Népújság című marosvásárhelyi napilap pénteki számában.
    
A 90-es évek elején Szovátán megalakult Bernády Közművelődési Egylet egyik célkitűzéseként fogalmazta meg, hogy amennyiben sikerül átvennie az épületet, akkor múzeumot, művelődési központot hoznak létre benne. Erre a célra 1993-ban az Illyés Közalapítványtól 425 ezer forint támogatást kaptak.
    
Mester Zoltánnak, a művelődési egylet elnökének kitartó igénylése sem vezetett eredményre, az épületet mintegy másfél, két éve a fürdővállalat átadta a volt tulajdonos jogos örököseinek.
    
Miután az épület műemlék, lebontani nem lehet, felújítása drága és nehézkes hatósági eljárások révén lehetséges. A tulajdonosok eladnák az épületet és a 3000 négyzetméteres telket, amelynek értéke mintegy 80 millió forint lehet. Az épület újjáépítése pedig még ennél is nagyobb összegbe kerülhet.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

építészet

Cserépváraljai templomfelújítás és Micélium tudásköz-pont nyerte az idei Média Építészeti Díját
építészet

Interjú Merényi Dáviddal
építészet

Interjú Filip Rybkowskival

Más művészeti ágakról

Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés