bezár
 

színház

2021. 12. 11.
Csehov Sirálya a Vígszínházban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Csehov Sirálya a Vígszínházban Csehov „Sirály” című művét december 17-én mutatják be a budapesti Vígszínházban David Doiasvili rendezésében.

A színművet David Doiasvili, az Állami Vaso Abashidze Zenés és Drámai Színház (Tbiliszi) igazgatójának rendezésében láthatja a közönség. Az előadásban Márkus Luca, Nagy-Kálózy Eszter, ifjabb Vidnyánszky Attila, Hegedűs D. Géza, Stohl András, Kőszegi Ákos, Méhes László, Majsai-Nyilas Tünde, Antóci Dorottya és Ertl Zsombor lép színpadra – közölte a színház pénteken az MTI-vel. Az előadást december 19-én, 21-én, január 12-én, 15-én, 21-én és 29-én is láthatják a nézők.

Szkéné színház

Anton Pavlovics Csehov Sirály című színművét 1896. október 17-én mutatták be először. Sztanyiszlavszkij, a darab rendezője és Csehov levelezéséből tudható, hogy bár Csehov komédiának szánta a darabot, a színészek már az olvasópróbán sírtak a szép és olykor fájdalmas szöveget olvasva. Ez a kettősség a mai napig izgatja a színházi alkotókat: a darab szereplői egyszerre költői és mégis egyszerű figurák, egyértelmű, olykor egészen egyszerű álmokkal, vágyakkal, amelyeket azonban legtöbbjüknek nem sikerül elérni, de talán még megfogalmazni sem.

A Sirály nagy népszerűségnek örvend a hazai színházakban, azonban a Vígszínházban legutóbb csaknem negyven éve, 1982-ben láthatta a közönség. A Horvai István által rendezett előadás máig legendás színházi körökben. Részben a különleges díszlet, a színpadon kialakított tó miatt, részben pedig a szereposztás révén, hiszen olyan színészek álltak színpadra, mint Ruttkai Éva, Reviczky Gábor, Hernádi Judit, Kútvölgyi Erzsébet, Darvas Iván és Gálffi László.

A Vígszínház fennállásának 125. évében az ikonikus mű ismét parádés szereposztásban kerül színpadra, a darabot egy egyedi nézőpontú, különleges világú rendező, David Doiasvili értelmezésében, Kozma András friss, a Vígszínház számára készült fordításában tekintheti meg a közönség.

A négyzetes kép forrása: Vígszínház

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
avagy A spacio-temporalitás liminalitásának reprezentációja David Greig Prudenciájának Kovács D. Dániel által teremtett színpadi víziójában...
Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról
Karácsonyozzatok velünk, vagy ússzatok haza az Örkény Stúdióban

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés