bezár
 

irodalom

2021. 12. 10.
Vados Anna kapja az idei Petri-díjat
2021. december 22-én Vados Anna veheti át a Petri-díjat
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Vados Anna kapja az idei Petri-díjat A Petri György-díj kuratóriuma december 6-án döntött a 2021. évi díjazott személyéről. Idén három alkotó került a fináléba: Biró Zsombor Aurél, Kósa Eszter és Vados Anna. Közülük Vados Anna kapta meg a kitüntetést.

A díjazott kettős jutalomban részesül: megkapja egyrészt Bálványos Levente képzőművész alkotását, másrészt a Magvető Kiadó megjelenteti a szerző első kötetét. Az idei díjátadó ünnepség keretében a nyertest Deres Kornélia laudálja, majd Nagy Bálint, a díj alapítója adja át a győztesnek járó tárgyi jutalmat.

prae.hu

A díjátadó ünnepséget 2021. december 22-én, szerdán 17 órától tartják a FUGA Budapesti Építészeti Központban (1052 Budapest, Petőfi Sándor utca 5.). A díjátadót élő online közvetítésben is nyomon követhetik a FUGA YouTube-csatornáján (fugabudapest), felvételről pedig utólag is bármikor megtekinthető.

Az idei győztes, Vados Anna kötete egy évtizedeken át húzódó, megrendítő történet eseményszilánkjait viszi közel a katarzishoz. Nincs véna című tervezett első verseskötetéről ezt írja Deres Kornélia: „…úgy vezet végig a részleteiben kegyetlen, mégis végtelenül ismerős történeten, hogy a női és férfi szemszögek folyamatos váltakozásban maradnak, ahogyan a fikció és valóság találkozási felületei is minduntalan átírják egymást. Prés alatt az emlék és a képzelet. Az egyéni és társadalmi mérgekkel való szembenézés többszólamú története a Nincs véna, ahol az élőbeszéd rémképei mögött az álom- és rémképeken keresztül megelevenedő belső élet lapul.”

A második helyezést elérő Kósa Eszter Fogyatkozás című verseskötet-terve szelíd tiltakozás a szeretethiány ellen. Tele van meghökkentő, mégis plauzibilis ötletekkel, katasztrofista-kozmikus látomásokkal. „Kósa Eszter csupa meglepetés – írja róla jelölője, Sopotnik Zoltán. – Figyelemre méltó például, ahogy a természet- és tájlíra megújítására tesz kísérletet, vagy ehhez szorosan kapcsolódva a népi költészet rakott szoknyájáról is lekanyarint egy darabot. Teszi mindezt úgy, hogy közben olyan kortárs költészeti trendekre is erősen reflektál, mint az úgynevezett poszthumán keretei között megjelenő testpoétikai törekvések.”

Pontos, gazdaságos, kíméletlen mondatokat olvashatunk az ugyancsak shortlistes Biró Zsombor Aurél novelláiban, amelyek mélyén gondosan elrejtve, elcsomagolva, hiánytalanul megtalálható a mindenkori tragikus szituáció. „Prózai világát feszes mondatfűzés, alulretorizáltság és szenvtelen beszédmód jellemzi – mondja róla az őt jelölő Áfra János –, amelytől csak még kíméletlenebbnek hat az a látlelet, amelyet a narrátorként főszerepbe kerülő fiatalokról ad. Gyakran a szerepviszonylatok kommunikációs helyzetekre kiélezett ábrázolásával sejlenek fel a mérgező családon belüli viszonyok és transzgenerációs traumák, máskor pedig épp az elhallgatás, a motivációk rejtve maradása tartja feszültségben az olvasót.”

2010-ben, Petri György halálának tizedik évfordulóján hozta létre az N&n galéria a Petri György-díjat, amelyet évente a költő születésnapján adnak át. A díjra olyan – elsősorban fiatal – költő, író, drámaíró vagy esszéíró esélyes, akinek még nem jelent meg önálló kötete. A díjazás alapvető szempontja minden esetben a művek eredetisége, szellemisége, formavilága.

A Petri György-díj kuratóriumának tagjai 2021-ben: Forgách András, Márton László, Tóth Krisztina és Várady Szabolcs. A kuratóriumnak minden évben tagja az előző évi díjazott is, az idei évben Szemethy Orsolya.

Az idei győztest, Vados Annát Deres Kornélia jelölte, a shortlistre került Kósa Esztert Sopotnik Zoltán, Biró Zsombor Aurél Áfra János jelöltje volt. Fejenként egy-egy jelölttel a kilenc tagú jelölőbizottság többi tagja is segítette a kuratórium munkáját: Ayhan Gökhan jelöltje Miklya Csanád költő, Bencsik Orsolya jelöltje Vajsenbek Péter költő, Borda Réka jelöltje Balogh Anett költő, Csuhai István jelöltje Nagy Kinga költő, Pályi Márk jelöltje Locker Dávid költő, Selyem Zsuzsa jelöltje pedig Csernus Júlia író volt.

Négyzetes kép: Vados Anna portréja

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Bemutatták Locker Dávid: Beszédkényszer című verseskötetét

Más művészeti ágakról

Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Bartók György szerzői estje a Fugában


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés