bezár
 

zene

2009. 07. 23.
Budapesten lép föl a dzsessz Bernsteinje, Wynton Marsalis
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Wynton Marsalis, akit a szakma a világ jelenlegi legjobb dzsessztrombitásának tart, vasárnap este lép föl a Budapest Kongresszusi Központban. A 48 éves amerikai zenész az általa alapított formáció, a Lincoln Center Jazz Orchestra élén Spanyolországból érkezik Magyarországra.

prae.hu

Mint Szász Gabriella, az est szervezője az MTI-nek elmondta, öccsével, Branford Marsalis-szal, a világ egyik leghíresebb szaxofonosával ellentétben Wynton még sosem járt Kelet- és Közép-Európában.
Hozzátette, hogy a koncert alkalmából az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének ideiglenes ügyvivője, Jeffrey Levine díszoklevelet ad át a muzsikusnak azért a munkásságért, amelyet a trombitás az amerikai kultúra érdekében a világon kifejtett. Wynton Marsalis ugyanis 1987 óta tanít, e több mint két évtized alatt számtalan fiatal tehetséget fedezett fel. Őket integrálta saját együttesébe, a Lincoln Center Jazz Orchestrába, majd amikor már saját lábukra álltak, önálló együttest alakítottak, azután is támogatta őket. A Lincoln Center Jazz Orchestra így folyamatosan megújul. A zenekarban kezdetben kizárólag afroamerikai zenészek játszottak, ma már azonban vegyes az összetétel.

Budapesten Wynton Marsalis - akit a dzsessz Leonard Bernsteinjének tartanak - szólóban kezdi a műsort, majd a többiek csatlakoznak hozzá. Zenéjük nemcsak a dzsessz barátainak szól - jegyezte meg Szász Gabriella - egészen a gyökerekig, a New Orleans-i dallamos dzsesszig nyúlnak vissza. Ezt a zenei világot a művész egy 20 részes ismeretterjesztő tévésorozatban is feltárta, Wynton Marsalis neve fogalom Amerikában - véli a szervező, aki hozzátette: a turné nem üzlet Wynton Marsalis számára, hanem kulturális misszió, ezért is kapott hivatalos támogatást.

A show-t játszó 16 tagú színpadi csapatot a hangosítók mellett turnémenedzser egészít ki, az együttes Spanyolországból érkezik és Olaszországba megy Budapestről, ott egy 15 ezer férőhelyes aréna minden jegye már elővételben elkelt.

A Miles Davis utáni korszak vezető dzsessztrombitása, szerzője, Wynton Marsalis híres New Orleans-i zenészcsalád tagja. Az apa, Ellis zongorán játszik, négy fia közül Wynton mellett Branford tenorszaxofonon, Delfeayo harsonán, Jason pedig dobokon. Közös formációjuk, a Marsalis Family a világ minden táján keresett koncertszenzáció.

Marsalis gyermekként komolyzenét tanult, de emellett dixielandet is játszott. Tizennégy évesen lett a New Orleans Philharmonic vendégszólistája, 1978-ban felvették a világ egyik legnevesebb zeneiskolájába, a New York-i Juilliard School of Musicba. Wynton Marsalis 1980-ban csatlakozott Art Blakey dobos Jazz Messengers nevű formációjához, majd egy évvel később Herbie Hancock VSOP nevű csapatával turnézott. 1987 óta a New York-i Lincoln Centerben oktat, 1991-ben az intézmény művészeti igazgatójává nevezték ki.
Wyntos Marsalis eddig kilencszer kapott Grammy-díjat, 1983-ban és 1984-ben is megkapta - eddig egyedüliként - az elismerést komolyzenei és dzsesszlemezéért. A dzsesszmuzsikusok közül elsőként ő kapott Pulitzer-díjat 1997-ben Blood on the Fields című dzsesszoratóriumáért. Wynton Marsalis Barack Obama amerikai elnök jó barátja; ő volt az első zenész, akit az elnök meghívott a Fehér Házba.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Kritika az Orfeo ed Euridice új felvételéről
Händel: Alcina. Marc Minkowski felvétele
Simon Géza Gábor: A magyar jazztörténet ösvényein. A magyar jazztörténeti kutatás hatvanöt esztendeje 1958–2023

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés