bezár
 

art&design

2009. 07. 18.
Tojáshéjból készült remekművek a szegedi Kass Galériában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Harci sisak, váza, korona, pamutgombolyag és pénzérme - Szutor Gabriella iparművész alkotásai, hétköznapi tárgyak nem hétköznapi módon tojásból megformázva láthatók péntektől a szegedi Kass Galériában.

prae.hu

A több mint 110 darabból álló tárlat átfogó képet ad Szutor Gabriella munkásságáról, aki több mint tizenöt éve készít ilyen egyedi műtárgyakat - közölte Medgyesi Konstantin, a Móra Ferenc Múzeum sajtóreferense.
    
Az iparművész eleinte hagyományos módszerrel festett tojást, tizenöt éve azonban áttért egy különleges tojásdíszítési technikára. Művei hagyományos, hétköznapi tojásból készülnek, azonban egyedi módon. Az október végéig látható műremekek között vannak stucc-, emu-, liba-, fácán-, kacsa- és tyúktojás héjából készített alkotások. Kipróbált már mindenféle tojáshéjat, de legjobban a libatojást szereti, mert mint mondja, ez a legalkalmasabb a megformálásra. Egy alkotás prototípusát és magát a tervet a legnehezebb, a legidőigényesebb megcsinálni, ezután maga az alkotás elkészítése körülbelül két hetet vesz igénybe.
    
Szutor Gabriella egyedi művei bejárták a világot, több rangos külföldi kiállításon is szerepeltek - nagy sikerrel. A Kass Galériában látható tárlat bemutatja az iparművész teljes munkásságát, minden kis korszakát, az antik témájú tojásoktól kezdve egészen a modern darabokig. Így a látogató megcsodálhatja a tojáshéjból készült kínai vázát, a pápai süvegeket és harci sisakokat csakúgy, mint a pamutgombolyag- vagy pénzérme sorozatot. A tárlat talán legmeglepőbb alkotása az a darab, amely hét egymásba illesztett, áttört faragású tojáshéjból áll.
    
A művésznő számára a legszebb a tojáshéjban az, hogy megtalálta a legmegfelelőbb anyagot céljai, elképzelései megvalósításához. Ebben pedig az a legcsodálatosabb, hogy a tojáshéj több tortúrát kibír, mint azt bárki gondolná, ezért nem hagyja sohasem nyugodni az iparművész képzeletét.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

A Present Eye Looking to the Past című kiállításról
A teremtett „képzelet” határtalansága
art&design

Nagyívű nemzetközi kiállítás nyílik a Deák17 Galériában

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Platon Karataev: Napkötöző
Bartók György szerzői estje a Fugában
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés