bezár
 

színház

2021. 10. 12.
A Fővárosi Törvényszéken játssza A vád tanúját a Játékszín
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Fővárosi Törvényszéken játssza A vád tanúját a Játékszín A Fővárosi Törvényszék esküdtszéki termében játssza Agatha Christie A vád tanúja című krimijét vasárnap a Játékszín. A produkció főbb szerepeiben Kern András, Lévay Viktória, Kocsis Dénes és Szerednyey Béla látható.

A színház hétfői közleménye szerint Magyarországon először tartanak színházi előadást tárgyalóteremben.

Szkéné színház

A közleményben kiemelik, hogy a Fővárosi Törvényszék patinás helyisége bíróságon játszódó filmekből, többek közt A tanú jeleneteiből, és televíziós híradásokból lehet ismerős a közönségnek. Emblematikus tárgyalások, többek között az '56-osok pere, de nagy port kavaró és a közvéleményt foglalkoztató, elhíresült bűntények tárgyalásának helyszíne is volt az esküdtszéki terem.

Mint a Játékszín igazgatója felidézi, a Fővárosi Törvényszék elnökének engedélyével a darab 2019-es bemutatója előtt sajtóeseményt tarthattak a helyszínen. „Azóta feltett szándékom volt előadást játszani ebben a történelmi jelentőségű tárgyalóteremben. Nemcsak a darab témája, de a művészet is illik ebbe a műemléki épületbe” - fogalmaz Bank Tamás.

Agatha Christie A vád tanúja című krimije a világ egyik leghíresebb bűnügyi története: Leonard Vole-t egy gazdag asszony meggyilkolásával gyanúsítják, a színházi közönség a vádemelést követő eseményeket kísérheti figyelemmel a tárgyaláson át egészen az ítélethozatalig. Vole lehengerlő magabiztossággal áll az eljárás elé, de nem ez az egyetlen nehezítő körülmény a néző számára, a megérzéseket számos szerzői csavar befolyásolja.

Az október 17-i előadás egyik különlegessége, hogy öt néző az esküdtek helyén foglalhat helyet a „tárgyaláson” - hangsúlyozzák a közleményben, amely szerint összesen 105 fő lehet ott a közönség soraiban.

Simon Kornél, az előadás rendezője még a 2019-es premier előtt elmondta, hogy voltaképp a film tárgyalótermi jeleneteibe szeretett bele. Kern András a védőügyvédet alakítja: Sir Wilfrid Robarts az összes jelenetben színpadon van, és a szövegkönyv csaknem minden oldalán szánt neki mondanivalót a szerző, ami sok esetben nagyon pontos jogi okfejtést takar, mindez pedig hatalmas színészi feladat - emelik ki a közleményben.

Az előadás főbb szerepeit játszó Kern András, Lévay Viktória, Kocsis Dénes és Szerednyey Béla mellett a további karaktereket Bacsa Ildikó, Vadász Gábor, Jakab Csaba, Kerekes József, Zsurzs Kati, Barabás-Kiss Zoltán, Szirtes Balázs, Oláh Béla, Schmidt Sára, Petyi János és Várnai Péter alakítja. A produkció díszlettervezője Bátonyi György, jelmeztervezője Papp Janó, a dramaturg Lőkös Ildikó.

Négyzetes kép forrása: https://www.jatekszin.hu/

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
színház

Az ÖrkényKÖZ 1,5 ezrelék bemutatójáról
Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról
Karácsonyozzatok velünk, vagy ússzatok haza az Örkény Stúdióban

Más művészeti ágakról

Platon Karataev: Napkötöző
Bartók György szerzői estje a Fugában
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés