bezár
 

zene

2021. 10. 01.
Elcserélt fejek Egerben
Szalai Katalin operája az Egri Kamaraopera Fesztiválon
Tartalom értékelése (1 vélemény alapján):
Elcserélt fejek Egerben Az Egri Szimfonikus Zenekar 8. alkalommal szervezi meg különleges programsorozatát, az Egri Kamaraopera Fesztivált, mely ezúttal az Önmagunkért címet kapta  – közölte az Egri Szimfonikus Zenekar sajtóreferense. Hisszük, hogy a művészi élmény, az önmagunkról és a világról való szabad gondolkodás felemelő varázsa az egyik legfontosabb éltető erőnk, amely reményt és értelmet ad életünknek a nehézségek közepette is.

A program egy ősbemutatóval indul: Szalai Katalin: Elcserélt fejek című szórakoztató-elgondolkodtató kamaraoperájában a szerelmi háromszög egységében senki sem lehet igazán önmaga. A librettót Thomas Mann azonos című kisregénye, Horváth Henrik fordítása alapján Mátrai Diána Eszter írta.

prae.hu

Az alkotók így vallanak a darabról

„Gyermekkorom óta két művészeti ág érdekelt a legjobban: a zene és a színház. Mindkét területről szereztem képesítést, a Zeneművészeti Egyetem zeneszerzés szakán, ahol Orbán György volt a mesterem, és a Pannon Egyetem Színháztudomány szakán. A most bemutatásra kerülő Elcserélt fejek című operám komponálásakor a zenés színház ideálja lebegett a szemem előtt, tehát inkább a színház felől közelítettem. A darab az operákban szokásos szerelem és halál témája mellett olyan további izgalmas kérdéseket feszeget, melyekre a választ mindenkinek magának kell önmaga számára megtalálnia.”

Szalai Katalin, zeneszerző

„Sokadik alkalommal adatott meg életemben, hogy egy újonnan születő opera létrehozásán dolgozhatok zeneszerzővel dramaturgként, szövegíróként. Az elcserélt fejek adaptációja az eddigi legnagyobb kihívást jelentette: Thomas Mann olyan prózai szövegéről van szó, melynek megfogalmazása, filozofikussága rendkívül távol áll a színpad világától. Így a munkafolyamatot az tette izgalmassá, hogy a végtelen meseszövésből színpadra alkalmasan felépített jelenetek, narráció helyett egymással kiélezett konfliktusba lépő alakok pergő dialógusai, az indus legendán keresztül pedig a problémák egy hozzánk közeli, átélhető módon megfogalmazott történet szülessen meg.”

Mátrai Diána Eszter, szövegkönyvíró

"Thomas Mann indus legendája stílusgyakorlat. Megkapó történet két barátról, szerelmükről, fej-testcseréjükről, önfeláldozásukról. Ahogyan az író európai gondolkodóként tekintett a távoli, indiai világra, úgy tekintenek az alkotók Szalai Katalin operája színpadi ősbemutatójának megvalósítására, akik szintén európaiként használják az indiai jógaászanákat és mudrákat. Zenetörténeti hasonlattal élve az argentin barokk szókapcsolat jut eszembe, a köznapiak közül pedig  a vegán kolbász.

Előadásunkban a zenés és fizikai színház stilizált lehetőségeit kihasználva keressük a választ a kérdésekre: Kié a test? Kié a fej? Kik vagyunk mi, és kié a gyerek? Hogyan éljünk helyesen? Kinek higgyünk? Ki mondja meg, mi helyes, mi helytelen?”

Philipp György, rendező

Szalai Katalin: Elcserélt fejek

Opera kilenc képben

A librettót Thomas Mann azonos című kisregénye, Horváth Henrik fordítása alapján írta:

Mátrai Diána Eszter

 

Szereposztás

Szítá: Tatai Nóra

Srídáman: Alagi János

Nanda: Bánky Mátyás

Káli: Ambrus Orsolya

Szvámi: Kéringer László

Korrepetitor: Laufer Szilvia

Dramaturg, a rendező munkatársa: Mátrai Diána Eszter

Rendező: Philipp György

Karmester: Szabó Sipos Máté

Közreműködik: Egri Szimfonikus Zenekar 

Elcserélt fejek

 

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Borbély László zongoraművész és Zeneakadémista tanítványainak koncertje
Händel: Alcina. Marc Minkowski felvétele
A Pécsi Jazz Napok négy koncertjéről

Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés