bezár
 

irodalom

2009. 07. 15.
Iris Murdoch 90 éve született
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Kilencven éve, 1919. július 15-én született Iris Murdoch angol írónő, a pszichológiai, morális és szexuális témák nagymestere, akinek tragikus életéről néhány éve nagysikerű film készült.

prae.hu

Az angol-ír családból származó írónő Dublinban látta meg a napvilágot. Tisztviselő apjától a könyvek szeretetét, énekes anyjától a zene iránti rajongást örökölte. Londonban nőtt fel, Oxfordban irodalmat, majd Cambridge-ben filozófiát hallgatott, látogatta Ludwig Wittgenstein előadásait is. A II. világháború idején belépett a kommunista pártba, de hamar kiábrándult az ideológiából. A háború után az ENSZ Segélyezési és Újjáépítési Hivatalánál dolgozott, 1948-tól Oxfordban, majd Cambridge-ben tanított.
    
A francia egzisztencialista Jean-Paul Sartre filozófiáját tanulmányozva fogott maga is íráshoz, mert mondanivalójának kifejezéséhez immár szűkösnek érezte a filozófia kereteit. Murdoch a lét legnagyobb szenvedésének a bizonytalanságot, a világ esetlegességét és az individuum magányosságát tartotta. Hősei szabadságra, szerelemre, az igazi valóság megismerésére vágynak, de az életükben bekövetkező erőszakos vagy irracionális fordulat hatására rádöbbennek, hogy szabadságuk nem létezik. Képtelennek bizonyulnak az életben maradáshoz szükséges megismerésre és a szerelemre, miközben elviselhetetlen szenvedést raknak környezetükre. Az intellektuálisan kifinomult műveket gyakran fekete humorral átszőtt melodráma lengi át, s Murdoch gyakran alkalmaz szimbólumokat, a fantasy elemeit, s többféle értelmezésre ad lehetőséget.
    
Több mint 50 regénye közül a leghíresebb az 1954-ben megjelent A háló alatt, a "társadalmi kalandregénynek" elkeresztelt művet a 20. század legkiemelkedőbb alkotásai közé sorolják. 1978-ban kapta meg az angol nyelvű irodalom legjelentősebb kitüntetését, a Booker-díjat A tenger, a tenger című regényéért, amely a szerelem és a veszteség témáját dolgozza fel. Élete utolsó szakaszában regényeit egzisztencializmusán kívül a túláradó miszticizmus hatotta át, amely nehezen érthetővé teszi a műveit. 1995-ben jelent meg utolsó regénye, a Jackson dilemmája, amelynek írásakor már az Alzheimer-kórral küszködött (tüneteit először az írói ihlet elapadásának tulajdonította). Iris Murdoch 1999. február 8-án halt meg.
    
Munkásságáért 1987-ben megkapta a Brit Birodalom Rendje parancsnoki fokozatát. Életéről 2001-ben Iris címmel készült film, amelyben a fiatal, életerős és társaságot kedvelő írónőt Kate Winslet, az Alzheimer-kórtól gyötört, gondozásra szoruló idős asszonyt Judi Dench játszotta. A férjét alakító Jim Broadbent alakításért megkapta a legjobb férfi mellékszereplőnek járó Oscar-díjat.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről
irodalom

Tóth Júlia Éva volt a Kötetlenül sorozat vendége
Élő Csenge Enikő Apám országa című kötetének bemutatója

Más művészeti ágakról

Platon Karataev: Napkötöző
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés