bezár
 

art&design

2021. 09. 29.
Holnap kezdődik a Zsolnay Fényfesztivál
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Holnap kezdődik a Zsolnay Fényfesztivál Csaknem 150 programmal, köztük egyedülálló látványosságokkal várja a látogatókat a pécsi Zsolnay Fényfesztivál csütörtöktől vasárnapig. A szervező Zsolnay Örökségkezelő NKft. (ZSÖK) közleménye szerint, a rendezvényen a világ legjobb fényfestői mérkőznek meg egymással, nemzetközi versenyükön kiderül, hogy "ki tudja legjobban elvarázsolni" a pécsi székesegyházat.  

A minden évben több tízezer érdeklődőt vonzó Zsolnay Light Art Nemzetközi Fényfestőverseny során, a székesegyház homlokzatán elevenednek meg pénteken, szombaton és vasárnap este a háromdimenziós fényalkotások. A fesztiválon tíz - köztük japán, olasz, ecuadori, spanyol, francia, román, német és magyar - fényművész mutatkozik be.

prae.hu

Pécs 23 helyszínén láthatók fényfestések és fényinstallációk, ezek alkotják a Fény Útját, amely éjjel egy "káprázatos mesevilágba" vezeti a látogatókat. New York, Hong Kong, Amszterdam és Toronto után Magyarországon a Zsolnay Fényfesztiválon debütál a Talking Heads (Beszélő fejek) című grandiózus fényalkotás is. A Színház tér előtti szökőkútban megelevenedő alkotás részeként 4 ezer ledből álló, két emberi fej fénnyel kommunikál egymással, meghökkentő élményt nyújtva.

A többszörösen díjazott olasz fuse* művészeti stúdió fényalkotása, a párhuzamos univerzumok örök születését és halálát ábrázolja látványos fényinstallációja révén. Bordos László Zsolt installációja pedig a háromdimenziós Tér és az Idő meditatív megtapasztalására hívja a látogatókat. Lesz mágikus fénykert, fényszőnyeg, érintéssel vezérelhető világító mandala, szivárványcsúszda és "lomb koronázás" is, amely bemutatja, hogy miképp lehet organikusan átszőni fénnyel a természet formáit.

Nemcsak este, hanem napközben is izgalmas programok várják a látogatókat: koncertek, utcaművészeti produkciók, akrobatikus cirkuszi előadások, valamint nemzetközi utcaszínházi, tánc-cirkuszi és tűzzsonglőr-produkciók is szerepelnek a programban.

A perui-brazil Equilibra több mint 20 országban mutatta már be előadását, amely egy szerelmi történetet feldolgozó tűzshow, kötéltánccal fűszerezve. A Nagy-Britanniából érkező Joli Vyann társulat a cirkusz, a tánc és a színház innovatív fúzióját hozza létre előadásaiban. Bemutatkozik Pécs első varieté társulata is, a Savage Works: legújabb előadásuk, a MAZE, egy útvesztőbe vezet.

A Fény útjának most első alkalommal a belvároson kívül is lesz állomása: a Pécsi Tudományegyetemmel együttműködésben, az Általános Orvostudományi Kar új campusán lesz látható egy 6 méter magas fényinstalláció, ami egy neuronhálózat részletét formázza meg, melyen belül a fénynyalábok az idegsejtek közötti információ áramlását jelképezik.

Az utcaművészeti programok és koncertek látogatásához védettségi igazolvány szükséges. A programok nagy része ingyenes, de a Fény útja extra helyszínei egy karszalag megváltásával látogathatók. A rendezvény részletes programja a www.fenyfesztival.hu oldalon olvasható.

A négyzetes kép forrása: www.zsolnayfenyfesztival.hu

 

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban
A Budapesti Fotófesztivál Női fókusz című kiállításáról
art&design

Eperjesi Ágnes és Várnagy Tibor: TAVATE: lebegés című tárlata az acb Galériában
art&design

Gondolatok Metzing Eszter The skin sees when the eyes touch című kiállításáról, Inda Galéria / Budapest

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Renaud-Delage: Gru 4
Platon Karataev: Napkötöző
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés