bezár
 

színház

2009. 07. 15.
Ádámok és Évák Ünnepe a szolnoki Szigligeti Színházban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A színház és a fiatalok közötti kapcsolat erősítésére új kezdeményezést indít útjára ősszel a szolnoki Szigligeti Színház; megrendezi az Ádámok és Évák Ünnepét, amelyen középiskolák versenyeznek majd Az ember tragédiája színeinek bemutatásával - közölte a teátrum igazgatója kedden az MTI-vel.

Szkéné színház

 Mint Balázs Péter fogalmazott, szeretnének hagyományt teremteni a verseny megrendezéséből, és remélik, hogy minden évben egyre több iskola csatlakozik a kezdeményezéshez, így az Ádámok és Évák Ünnepe jövőre akár felmenő rendszerű és határokon átívelő versengéssé is kinőheti magát.
    
A részletekről a direktor elmondta: a versenyt a magyar dráma napján, szeptember 21-én hirdeti meg a színház. 1883-ban ezen a napon mutatták be először Az ember tragédiáját, ezért az első évben Madách Imre művét kell majd színpadra állítaniuk a versengő középiskolásoknak. A tervek szerint a következő évben a Bánk bán, majd a Csongor és Tünde, valamint a János vitéz is sorra kerülne a versenyen.
    
Az elképzelés szerint az irodalomtanárok toborozzák majd az önként jelentkező diákokat, majd közösen kiosztják a rájuk váró színeket, jeleneteket. Egy-egy osztály az előadás egy-egy jelenetét adja elő, Az ember tragédiája esetében egy iskolában - ideális esetben - minden osztályra egy-egy szín jut. A diákok ezután önállóan készülnek, saját maguk készítik el a szükséges jelmezeket, kellékeket az elkövetkező hónapokban a versenyre. Az előadásokat a magyar kultúra napján, január 22-én mutathatják be a fiatalok.
    
A munka örömén túl természetesen díjazás is jár a legtehetségesebb előadásnak. A zsűri által legjobbnak ítélt iskola előadása színre kerül a Szigligeti Színházban, illetve az iskola fiataljai nagy kedvezménnyel vásárolhatják meg a teátrum következő évi bérletét. A komplett előadások mellett a legjobb jeleneteket, illetve egyéni teljesítményeket is jutalmazzák majd.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Hodászi Ádám: Kikönnyítve című drámája az Apertúra Bázison
Somorjai Réka: BOJZ című drámája a Szkéné Színházban
Bűn és bűnhődés az Örkény Színházban

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés