bezár
 

art&design

2021. 09. 29.
Fajgerné Dudás Andrea kiállítása a Werk Galériában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Fajgerné Dudás Andrea kiállítása a Werk Galériában 2021. október 1-én, a Mellrák Világnapján, 19 órától a nemzetközileg is ismert festőművész, Fajgerné Dudás Andrea „Agatha” című kiállításának és kapcsolódó performanszának ad otthont a Werk Galéria. A kiállítás címét a mellrákban szenvedő nők védőszentje, Szent Ágota után kapta, aki mártírhalált halt, mert nem volt hajlandó mást szeretni Istenen kívül, ezért megkínozták és levágták a melleit.

Fajgerné valódi 21. századi művész. A korszellemnek megfelelően lerombolja a régi képmutató, idejétmúlt rendszereket, hogy helyet teremtsen az újnak, a másnak, az igazinak. Mintha teljes létezése művészetének szolgálatában állna; anyaként, feleségként, és dolgozó nőként is folyamatos performansz a létezése.

prae.hu

Festészetének központi témája a saját, amúgy túlsúlyos teste. Már ezzel önmagában is cáfolja a média által teremtett képmutató normatív testképet. Frusztráció és bűntudat nélkül vállalja, mi több, hangsúlyozza túlméretezett idomait, tudatos szabálysértő, egyik nagy feltűnést keltő rebellis gesztusa saját hájtömegének művészi feldolgozása volt.  

A Werk Galériában rendezett Agatha című kiállításának története is felettébb beszédes.

A kiállítás képi anyagát a Werk helyszíne inspirálta. A képeket létrehozó asszociációs láncolatban ott van az orvosi szekrény, a csipketerítők, a hely sárga és a fekete dizájnja. A sárgára nézve a művész korábbi mell-citromjaira asszociált, a csipketerítők pedig a fehérneműt idézték meg benne. És persze bejött a szilva is, ami a Zöld Paradicsom és az alma (Common Jam) mellett régóta foglalkoztatja. Kertjében van egy szilvafa, aminek a termését minden évben leszedi és elteszi. Anyósától tanulta a sült szilvalekvár készítését, amihez semmi sem kell, csak szilva és sütő. S akkor a képbe bejött a Bükki füvesember, aki szerint a szilvalekvár mellre való kenése gyógyítja a mellrákot. De csak a sütött lekvár, ami szintén fontos szerephez jut a vernisszázson. 

A kiállítás megnyitóján Ujj Zsuzsi énekel, Darvas Kristóf tangóharmonikázik.

 

Négyzetes kép: Fajgerné Dudás Andrea Galaktotrophusza, 2017. Olaj, vászon, 80x80.

Agatha
A kiállítás október 1-jén, 19:00 órától tekinthető meg a Werk Galériában.
Helyszín: Werk Galéria • 1132 Budapest, Csanády u. 11.

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

A Present Eye Looking to the Past című kiállításról
art&design

Eperjesi Ágnes és Várnagy Tibor: TAVATE: lebegés című tárlata az acb Galériában
art&design

Enyedi Zsolt a Szófiai Liszt Intézet rezidenciaprogramján rendezett kiállításáról
Az Amikor Galéria debütálása a művészeti galériák soraiban

Más művészeti ágakról

Renaud-Delage: Gru 4
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés