bezár
 

film

2021. 09. 28.
Indul a GRAPHÓ Kortárs Magyar Irodalmi Filmklub a Magvető Caféban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Indul a GRAPHÓ Kortárs Magyar Irodalmi Filmklub a Magvető Caféban 2021. szeptember 28-án GRAPHÓ Kortárs Magyar Irodalmi Filmklub néven új vetítéssorozat indul a Magvető Caféban. Első alkalommal a József Attila-díjas Szabó T. Anna lesz a filmklub vendége, aki Az én XX. századom című Enyedi Ildikó-filmet hozza magával – adta hírül a Soldivision.

Csobánka Zsuzsa Emese író-meseterapeuta és Teszler Tamás szerkesztő és filmes szakember egy olyan programsorozatot álmodott meg a Magvető Caféval és a Soldivision alternatív filmterjesztővel együttműködve, melynek célja, hogy a kortárs magyar irodalom és a magyar film jeles alkotói, illetve alkotásai termékeny párbeszédbe lépjenek egymással.

prae.hu

Az első alkalom vendégei: Enyedi Ildikó Az én XX. századom című filmjét hozza magával Szabó T. Anna

Helyszín: Magvető Café (1074 Budapest, Dohány u. 13.)
Kezdési időpont: 18:30h
Moderátor: Csobánka Zsuzsa Emese, Teszler Tamás
Belépődíj: 1800 Ft

További információk az első alkalomról itt találhatók.

A filmklubról:

A grafit szót A. G. Werner német geológus alkotta meg a görög γράφω (gráphō) igéből, melynek jelentése: ír, rajzol. A grafit mint önkifejezésre alkalmas eszköz pontosan szimbolizálja azt a kétpólusú szellemi tartományt, amely a film és az irodalom szövevényes, egymást kölcsönösen megtermékenyítő intenzív kapcsolatából jön létre.

A hagyományteremtő szándékkal induló GRAPHÓ Kortárs Magyar Irodalmi Filmklub célja az, hogy a kortárs magyar film és irodalom szerzőit és műveit összekapcsolva jelen világunk meghatározó kérdéseire keressen válaszokat.

Az első vetítéssorozat programját hat markánsan különböző, de a kortárs magyar irodalmat markánsan meg is határozó szerző által választott hat magyar játékfilm alkotja. Az írók és költők – többek között Szőcs Petra, Lanczkor Gábor, Závada Péter – minden alkalommal részt vesznek az általuk választott filmet követő beszélgetésen, hogy közvetlen művészeti és társadalmi diskurzus bontakozhasson ki a film, a közvetítő szerző és a közönség között.

A nyilvános filmklub helyszínét a Magvető Café biztosítja.

Részletes program:

  • Szeptember 28.: Enyedi Ildikó: Az én XX. századom (magyar játékfilm, 1989, 99’) – vendég: Szabó T. Anna író, költő, műfordító
  • Október 1.: Igor Buharov, Ivan Buharov: Az itt élő lelkek nagy része (magyar kísérleti játékfilm, 2015, 92’) – vendég: Závada Péter költő, drámaíró, zenész 
  • Október 26.: Szilágyi Zsófia: Egy nap (magyar filmdráma, 2018, 99’) – vendég: Mán-Várhegyi Réka író, szerkesztő
  • November 9.: Tarr Béla: A londoni férfi (francia–német–magyar–angol filmdráma, 2007, 132’) – vendég: Lanczkor Gábor költő, író, műfordító 
  • December 7.: Xantus János: Werther és élete (magyar kisjátékfilm, 1976, 30’) – vendég: Szőcs Petra költő, filmrendező   
  • December 14.: Szervezés alatt

A négyzetes kép forrása: Soldivision

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Luke Korem és Simon Verhoeven Milli Vanilli – Az évszázad botránya című filmjeiről
Denis Villeneuve: Dűne – Második rész

Más művészeti ágakról

színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés