bezár
 

irodalom

2021. 09. 28.
Programsorozat Stanislav Lem emlékére
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Programsorozat Stanislav Lem emlékére LEM100! címmel könyvbemutatóval, filmvetítéssel, kiállításmegnyitóval emlékeznek meg a 100 éve született Stanislaw Lemről, a sci-fi irodalom lengyel mesteréről csütörtökön a budapesti Lengyel Intézetben. Lem méltán nevezhető a sci-fi irodalom világhírű klasszikusának, és egyben a lengyel tudományos-fantasztikus irodalom legsikeresebb "exportőrének". 49 nyelvre lefordított könyveiből több mint 40 millió példány kelt el világszerte.

Idén lenne 100 éves Stanislaw Lem, a világ egyik legismertebb és legolvasottabb lengyel írója. Mint az intézet hétfői közleményében felidézik, ebből az alkalomból a lengyel alsóház, a Szejm 2021-et Lem-emlékévvé nyilvánította. A budapesti Lengyel Intézet az évforduló alkalmából bemutatja a Poket kiadó gondozásában nemrég ismét megjelent Solaris című regényt és műsorra tűzi A szoba című lengyel rövidfilmet. A 19 perces sci-fi vígjáték Ijon Tichy űrhajós egyik legizgalmasabb kalandját dolgozza fel A hetedik utazás című elbeszélés alapján.  

prae.hu

Az emlékév alkalmából nyíló kiállításon kortárs lengyel grafikusok Lem-interpretációi és Daniel Mróz (1917-1993) illusztrációi lesznek láthatók. Mróz tervezte Lem tizenegy könyvének borítóját is, munkái visszavonhatatlanul összenőttek az író műveivel.
A futurológia, a tudományos technológia, a mesterséges intelligencia, a kibernetika témaköreivel foglalkozó író művei mind a mai napig rendkívül népszerűek. A Lengyel Intézet eseményén való részvétel - a korlátozott férőhelyek miatt - előzetes regisztrációhoz kötött.

A négyzetes kép forrása: www.imdb.com

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

irodalom

Tóth Júlia Éva volt a Kötetlenül sorozat vendége
Kilenc szabad növény és Boszorkányok nyara – Recenzió Sánta Miriám és Sárkány Tímea 2023-as köteteiről
Bemutatták Charles Bukowski A város legszebb nője című novelláskötetét
Kovács Dominik és Kovács Viktor Lesz majd minden című regényéről

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés