bezár
 

zene

2021. 09. 27.
Baráti Kristóf, Várdai István és Fejérvári István a Zeneakadámián
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Baráti Kristóf, Várdai István és Fejérvári István a Zeneakadámián Szeptember 29-én 19:30-as kezdettel Baráti Kristóf (hegedű), Várdai István (cselló), Fejérvári Zoltán (zongora) adnak koncertet Joó Szabolcs, Láposi Dániel, Hencz Kornél ütőhangszeres közreműködésével – olvasható a Zeneakadémia honlapján.

Sosztakovics utolsó szimfóniáját a korábbiakhoz képest kisebb apparátusra hangszerelte, ugyanakkor a karcsúbb, mozgékonyabb karakterű anyagok profiljához méretezett együtteshez népes ütőhangszeres csoportot társított. E sajátos hangkép játssza a kulcsszerepet a mű eseménytörténetében és alapvető jelentőségűvé válik a darab enigmatikus zárógesztusában.

prae.hu

Szinte magától adódott a felismerés, hogy a zenekari anyag kiválóan érvényesülne akár egy zongorás trió előadásában is, a három ütőhangszeres csatlakozásával pedig az eredeti mű hangszerelési koncepciója még erőteljesebben jutna kifejezésre.

A koncert első részében felhangzó Sosztakovics-triók közül az e-moll darab mára a triórepertoár legelső vonalába tartozik, a 16 évesen írt c-moll trió, ez a csodálatos, romantikus poéma pedig minden egyes elhangzásakor elbűvöli hallgatóságát. Baráti Kristóf, Várdai István és Fejérvári Zoltán Sosztakovics-koncertje a zeneszerzői pálya keresztmetszetével szolgál, e három kompozíció ugyanakkor az előadók számára a zenei kifejezés különösen színes palettáját is felkínálja; nem kétséges, hogy élni fognak vele.

A koncert megtekinthető a Zeneakadémia Nagytermében. Rendező a Zeneakadémia Koncertközpont.

Négyzetes kép a leadben: kaposfest.hu

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Bartók György szerzői estje a Fugában
Kritika az Orfeo ed Euridice új felvételéről
Borbély László zongoraművész és Zeneakadémista tanítványainak koncertje

Más művészeti ágakról

színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés