bezár
 

art&design

2009. 07. 14.
Jónás, Ikarusz, Ádám és Éva kárpitba szőve
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Jónás a cethal gyomrában és Jónás szájában is hal, Ikarusz négy szárnnyal, Zokni és Bokszkesztyűk, amint éppen püfölik egymást - mindezek Hajnal Gabriella Munkácsy-díjas kárpitművész életmű kiállításán láthatók a Gödöllői Királyi Kastélymúzeum Lovardájában, az Élő gobelin tárlatsorozat részeként.

prae.hu

Hajnal Gabriella, akit a gobelin "nagyasszonyának" is tartanak, elmondta az MTI-nek, örül, hogy a Lovardát, a 17-szer 40 méteres helyiséget kapta meg, mert egyetlen nagy, áttekinthető térről van szó, s nagyméretű munkái így jól érvényesülnek benne.
    
A művész a Képzőművészeti Főiskolára járt, festett és rajzolt, de már akkor elkezdett szőni. Mivel az életművét áttekintő kiállításról van szó, ezért betette két korai festményét és rajzait is a tárlatra.
    
Az 1960-as, 70-es és 80-as évek munkái - elmondása szerint - tematikailag következetesek, ami azt jelenti, hogy a kárpitok értelme a látvány volt, és nem a novellisztikus, elbeszélhető tartalom. Kezdetben a jó és a rossz harcát próbálta megjeleníteni, méghozzá úgy, ahogy Illyés Gyula mondta: "Ha a rettenetet szépen kimondod, fel is oldod", +s ez alapvető volt számomra+ - hangsúlyozta. Példaként említette Kések című művét, amelyen 13 ember kést tart a foga között, míg egy ember virágot, a Vakok című gobelinjén 13 vak ember szájában virág van, az egyetlen látóéban pedig kés.
    
Hajnal Gabriella a textilművészet térbeli lehetőségeivel is kísérletezett, amikor elkészítette 1972-ben a négy méter hosszú, szárítókötélből szőtt Zoknit meg a Bokszkesztyűk címűt, amelyen egy piros és egy kék kesztyű püföli egymást. Színvilágát is szűkítette, leginkább a pirosat és a kéket használja, mert izgalmas és vibráló a két szín együtt - jegyezte meg. 
    
Látható a tárlaton a hat négyzetméteres Prédikátorok könyve, szövegét angolul és magyarul szőtte meg Hajnal Gabriella. A Lovarda egyik oldala nyers téglafal, erre tette rá a New York című, 16 négyzetméteres kárpitját.
    
Két ablakot is készített a művész, az egyik, a Kilátás északra ablakon keresztül mutatja a tengert, színe fehér és szürke. A Kilátás délre című munkáján a nyitott ablak piros és kint kéken hullámzik a tenger. A Peninsula (félsziget) című művén egy régi albán női öltözék alját tengerré terebélyesítette, s benne maga a ruha lett a félsziget. 
    
Hajnal Gabriella textilművész kiállítása augusztus 30-ig tart nyitva a Gödöllői Királyi Kastélymúzeum Lovardájában.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

A Present Eye Looking to the Past című kiállításról
art&design

Gondolatok Metzing Eszter The skin sees when the eyes touch című kiállításáról, Inda Galéria / Budapest
Kelemen Kinga kiállításának megnyitóbeszéde

Más művészeti ágakról

Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés