bezár
 

zene

2021. 09. 25.
Haydneum Nyitófesztivál Budapesten
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Haydneum Nyitófesztivál Budapesten Kiemelkedő koncertekkel és sztárfellépőkkel kezdi meg működését a 2021 nyarán megalakult Haydneum, Magyar Régizenei Központ, Budapesten. A nyitófesztivált október 4. és 6. között rendezik meg különböző helyszíneken – közölték a szervezők a prae.hu művészeti portállal. 

A Haydneum a régizene értékeinek magyarországi támogatását, valamint a magyar vonatkozású barokk, bécsi klasszikus és kora romantikus repertoár (1630-1830) kutatását, népszerűsítését tűzte ki céljául, ennek megfelelően a Nyitófesztiválon e korszak ismert és felfedezésre váró zeneszerzőivel találkozhat az érdeklődő közönség: az intézmény névadóján, Joseph Haydnon kívül Johann Georg Albrechtsberger, Michael Haydn, Gregor Joseph Werner, Esterházy Pál, Francz Wenzel Zivilhofer, Istvánffy Benedek, Carl Maria von Weber és Johann Nepomuk Hummel művei csendülnek fel, némelyikük a 18. század óta először.

prae.hu

Az október 4-i nyitókoncerten a Müpa Bartók Béla Hangversenytermében a Haydneum rezidens együttesei, a Vashegyi György karmester vezetésével három évtizede számtalan hézagpótló produkciót bemutató Purcell Kórus és Orfeo Zenekar élén egy világszerte elismert szólistakvartettet hallhatunk, melynek tagjai mindannyian a korszak és a repertoár specialistái: Hélène Guilmette – szoprán, Marianne Beate Kielland – mezzoszoprán, Bernhard Berchtold – tenor és Stephan MacLeod – basszus.

Október 5-én a világhírű francia Les Talens Lyriques a Purcell Kórussal és újabb csodás szólistákkal kiegészülve – Martin Mitterutzner, Grace Durham, Fabien Hyon, Tarjányi Tamás, Christian Immler –, Christophe Rousset vezényletével Werner Jób című oratóriumát mutatja be, továbbá a magyar szoprán, Kovács Ágnes szólójával Haydn Salve Regináját adja elő.

Október 6. a fesztivál legsűrűbb napja: három programot is kínálnak a szervezők: délután 4 órakor a budapesti Egyetemi templomban az „Új generáció” tagjai mutatkoznak be – a korszak zenei világában már otthonosan mozgó fiatal karmester, Szokos Augustin vezette Budapest Bach Consort izgalmas Werner – Esterházy –  Zivilhofer – Hummel műsorát két zeneakadémiai koncert követi. 

Haydneum plakát
Kép forrása: Haydneum, Magyar Régizenei Központ


A Zeneakadémia Solti termében 18 órától Bertalan Andrea (fuvola) és Kalló Zsolt (hegedű) szólistákkal kiegészülve a magyar zeneéletben a hazai historikus előadópraxis hőskora, a nyolcvanas évek eleje óta meghatározó szerepet játszó Capella Savaria játszik, 20 órától pedig a Nagyteremben a kiváló magyar tehetség, Berecz Mihály a nemzetközi élvonal képviselőjével, a Freiburgi Barokk Zenekarral lép színpadra.

A Haydneum által végzett kutatói munka igazi, végső célja a felfedezett művek koncerteken való elhangzása, a magyar és nemzetközi közönséggel való megismertetése, ennek érdekében a jelen fesztivállal valódi pezsgő régizenei élet veszi kezdetét Budapesten, Fertőd-Eszterházán és az ország más városaiban, magyar és vendégművészek részvételével.

Négyzetes kép a leadben: Haydneum, Magyar Régizenei Központ

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Platon Karataev: Napkötöző
Bartók György szerzői estje a Fugában
Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel
Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről

Más művészeti ágakról

Renaud-Delage: Gru 4
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés