bezár
 

zene

2009. 07. 13.
Karel Gott 70 éves
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Leggyakrabban "prágai csalogánynak" nevezi a sajtó, de nem ritka a "Kelet Sinatrája", a "Prága aranyhangja" és a "cseh kultúra nagykövete" megnevezés sem; Karel Gott, Csehország évtizedek óta legnépszerűbb énekese, aki külföldön is babérokat szerzett, kedden lesz 70 éves.

prae.hu

A cseh könnyűzene és szórakoztató ipar immár majdnem fél évszázada koronázatlan királya a Prágától nyugatra fekvő Pilsenben született. Villanyszerelőnek tanult, de szakmája művelése helyett már akkor is inkább a gitárt pengette.
    
Először amatőrként lépett fel a hatvanas évek legendás prágai kávéházaiban - a Vencel téri Alfában, illetve a Vltavában -, de már 1963-ban a csehek Arany Csalogánya lett; a hallgatói, nézői szavazatok alapján elnyert kitüntető cím, amelyet több mint 30-szor ítéltek neki azóta szinte összeforrt a nevével. Hamar profi lett belőle, 1964-ben saját csapatot alakított, a híres Apollo színházat. 1967-ben féléves szerződést kapott az amerikai Las Vegasban.
    
Karel Gott pályafutása során szinte mindent énekelt: népdalt, operettet, balladákat, country dalokat, sanzont és természetesen lírai tánczenét, és mindig nagy sikerrel. Pályafutása során majdnem 40 millió lemezt, kazettát, illetve más hanghordozót adott el. A statisztikák szerint mintegy 1600 dalát rögzítették, és
külföldön is a keresett énekesek közé tartozik. Több filmben is szerepelt, sok filmzenében hallható a hangja, így például a Maja, a méhecske című világhírű rajzfilm dalát is ő vette fel.
    
Külföldi sikereit főleg Németországban és Ausztriában aratta; mindkét országban szinte saját énekesüknek tekintik Gottot. Nem véletlen, hogy a hatvanas évek végén, amikor a szocialista Csehszlovákia nem volt tagja az Eurovíziónak, Gottot az osztrákok kérték fel, hogy képviselje őket a tekintélyes Eurovíziós fesztiválon. Gottal életre szóló szerződést kötött dalai nyugati forgalmazására a német Polydor cég, amely ma is tartja, hogy ez kitűnő üzlet volt. Gott igen népszerű Oroszországban és Lengyelországban, fellépett a híres New York-i Carnegie Hallban, és Magyarországon is több alkalommal koncertezett.
    
Karel Gott elismertségét mi sem jelzi jobban, hogy 2003 januárjában a művészek egy csoportja őt javasolta a cseh államfői tisztségre. Az énekes ugyan nem indult a tisztségért, de a nagy port felvert eset mutatja társadalmi elfogadottságát.
    
A legendás énekes csak két évvel ezelőtt, 68 éves korában az amerikai Las Vegasban nősült meg. Választottja barátnője, az akkor 31 éves Ivana Machácková lett. Az immár hét éve együtt élő pár a boldogító igent abban a nevezetes kápolnában mondta ki, ahol előttük számos neves pár esküdött egymásnak örök hűséget.
    
Az esküvő szűk körben zajlott le, csupán a pár kétéves kislánya, Charlotta Ella Gottová, valamint a menyasszony édesanyja, Blanka vett részt rajta. Az esküvő után fél évre Gott negyedszer is boldog apa lett; megszületett negyedik kislánya, aki a Nelly Sofie Gottová nevet viseli.
    
Gottnak korábbi kapcsolataiból van két felnőtt lánya, Dominika és Lucia; mindkettővel nagyon szoros kapcsolatot tart fenn, akárcsak azok édesanyjaival, volt szerelmeivel. Gott arról is híres, hogy minden nagyobb szerelmét bőkezűen megajándékozta. A magyar származású Soros Marika, aki az ezredfordulón volt három évig Gott élettársa, egyebek között egy villát kapott ajándékba.
    
Az énekes idősödő kora ellenére rendszeresen fellép, turnézik. Egy-egy fellépéséért átlagban 300-500 ezer koronát (2,85 millió és 4,75 millió forint közötti összeget) kér, és ezzel az ő gázsija a legmagasabb a cseh énekesek között.
    
A zene mellett Gott nagy szerelme a festészet, amatőrként több külföldi kiállítása , képei iránt nagy a kereslet. Egyik első nagy tárlatán, 1999-ben Prágában az egyik képéért 1,4 millió koronát volt hajlandó fizetni az egyik érdeklődő. A festő Karel Gott egyébként csak nagy ritkán adja el képeit, sokkal gyakrabban elajándékozza őket barátainak.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Platon Karataev: Napkötöző
Kritika az Orfeo ed Euridice új felvételéről
Händel: Alcina. Marc Minkowski felvétele

Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés