bezár
 

irodalom

2021. 09. 10.
Karátson Gábor Faust-illusztrációiból nyílik kiállítás Szolnokon
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Karátson Gábor Faust-illusztrációiból nyílik kiállítás Szolnokon Karátson Gábor Goethe Faust című művéhez készített illusztrációiból nyílik kiállítás csütörtökön a Szolnoki Művésztelep Kert Galériájában.

A Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (MANK) a kormány döntése és támogatása révén lehetőséget kapott arra, hogy a Karátson Gábor Archívum és Kutatóműhely létrehozásával Karátson Gábor életművét ne csak konzerválja, de széles körben meg is ismertesse. Ennek részeként jött létre a szolnoki kiállítás, amelyet több hasonló is követ a közeljövőben.

prae.hu

Karátson Gábor (1935-2015) a 20. századi magyar képzőművészet egyik legsokoldalúbb alkotója volt. Író, műfordító, filozófus, orientalista, környezetvédő s nem utolsósorban festő és grafikus. Grafikusi életművének egyik legnagyobb műve Goethe Faustjának az illusztrálása volt. Az Európa Kiadónál 1980-ban megjelent két kötet 64 akvarellje és ceruzarajza Goethe nagylélegzetű művének egészen egyedi értelmezését nyújtja. A színes és monokróm lapok Goethe színtanának és színelméletének megfelelően, a színek szimbolikája révén elevenítik meg a drámai költemény egyes szakaszait.

Karátson Gábor: Faust

A színes Faust ráadásul teljesen egyedülálló a művészettörténet klasszikus, fekete-fehér Faust-illusztrációinak sorában is. A kiállítás a hatvannégy képen kívül elsőként mutatja be Karátson 1969-ben, szintén a Fausthoz készült tizenhárom linómetszetét. A kiállítást az illusztrációk alapjául szolgáló Faust-idézetek és a művészről készült fényképek egészítik ki.

Tardy-Molnár Anna, a MANK Nonprofit Kft. ügyvezetője Karátson Gábor munkásságára utalva emlékeztetett: "bármilyen műfajhoz, bármely megszólalási módhoz is fordult, megkérdőjelezhetetlenül jelentőset alkotott. Életműve, a létrehozott művei, az alkotási folyamatot jellemző művészetfilozófiai megközelítései és fáradhatatlan közéleti tevékenysége mind-mind olyan értéket hordoznak, melyeket külön-külön, de önnön komplexitásukban is meg kell ismernie a következő generáció tagjainak."

Az október 10-ig látható kiállításról bővebb információ ezen a weboldalon található.

A négyzetes kép forrása: Faust I. kötetének borítója (1980)
Karátson Gábor illusztrációja

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
Bemutatták Szvoren Edina Kérődző Kronosz című könyvét
Mi köze mindehhez Nádas Péternek?
Kovács Dominik és Kovács Viktor Lesz majd minden című regényéről

Más művészeti ágakról

Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató
art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés