bezár
 

építészet

2009. 07. 11.
Jean Nouvel tervei alapján kel új életre egy párizsi Szajna-sziget
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Évekeig tartó huzavona után eldőlt, hogy Jean Nouvel francia sztárépítész tervei alapján kel új életre egy Párizs kapujában fekvő Szajna-sziget, amely a kultúra fellegvára lesz.

prae.hu

A világhírű építész pályázata hat terv közül bizonyult a legjobbnak - közölte Boulogne-Billancourt előváros vezetése. A Párizs külvárosához tartozó szigeten egykor Renault-gyár működött, a 2014-re vagy 2015-re elkészülő tervek alapján azonban a földdarabka a kultúra fellegvárává válhat.
    
A pályázat szerint galériák, a művészek számára fenntartott lakások és szállodák is épülnek, de egy zenei intézet, illetve egy kortárs művészetnek szentelt épület is helyet kap a szigeten.
    
Nouvel kézjegye máshol is látható Párizsban, többek közt az ő munkája az Arab Világ Intézete, és az Európán kívüli kultúrákat bemutató Quai Branly Múzeum is.
    
Boulogne-Billancourt bízik abban, hogy a város kapujában fekvő 11,5 hektáros sziget igazi turistalátványossággá növi ki magát.
    
A földdarabot korábban Francois Pinault francia milliárdos is kiszemelte magának, ő a kortárs művészet remekeiből összegyűjtött páratlan kollekcióját akarta a szigetre költöztetni. Az üzletembert azonban annyira feldühítette az évek óta tartó huzavona, hogy végül Velencében megvásárolta a Grassi palotát, és ott tárta a nyilvánosság elé a gyűjteményt.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


Más művészeti ágakról

Renaud-Delage: Gru 4
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Bartók György szerzői estje a Fugában


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés