bezár
 

zene

2009. 07. 09.
Magyar csellista tanít ősztől a frankfurti zeneakadémián
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Fenyő László gordonkaművész a tanév kezdetétől a Frankfurti Zene- és Képzőművészeti Főiskola (Hochschule für Musik und Darstellende Kunst) gordonka tanszakának docense lesz.

prae.hu

Fenyő László - aki a múlt héten a temesvári egyetem tartott mesterkurzust - Frankfurtba visszatérve az MTI-nek elmondta:  magántanítványokkal évek óta foglalkozott amellett, hogy a Frankfurti Rádió zenekarának szóló csellistájaként dolgozik 2001 óta. Mint mondta, már egy éve tárgyalt a zeneművészeti főiskolával arról, hogy a tanári működését intézményi keretek között folytassa.
    
"Hirtelen döntöttek, így másnap már részt kellett vennem a felvételi vizsgákon. Egyelőre négy növendéket szemeltem ki magamnak, a koncertjeim ennyit tesznek lehetővé" - jegyezte meg a csellóművész. Távolabbi célja az, hogy a docensi állás professzori poszttá váljon. Ekkor majd elköszön a zenekari munkától és a tanítás mellett szólókarrierjének folytatására összpontosít.
    
Szép számmal kap felkéréseket, játszik például a Frankfurti Rádió zenekarának kamarazenei sorozatában is. Előbb azonban szeptemberben fellép a híres - Marta Casals Istomin védnökségével szervezett - Kronbergi Cselló Fesztiválon és Akadémián. Az eseményen olyan neves mesterek szerepelnek workshopokon és koncerteken, mint David Geringas - Fenyő volt tanára -, Gary Hoffman, Steven Isserlis, Gidon Kremer, Mischa Maisky, Krzysztof Penderecki, Perényi Miklós, Ilan Volkov, Pieter Wispelwey. A fesztivál szabadtéri nyitó hangversenyén, a Berlini téren Fenyő László Friedrich Gulda Csellókoncertjét adja elő. A 2000-ben elhunyt osztrák zongoravirtuóz és zeneszerző műve manapság igen népszerű, tavaly kétszer játszotta és idén még kétszer fogja eladni, ez a mű lesz következő CD-jén.
    
Fenyő László a múlt héten a temesvári egyetem zeneművészeti karának meghívására tartott mesterkurzust. Öt éve rendszeresen hívják Temesvárra játszani, tavaly szerveztek először mesterkurzust a koncertjei mellé. Idén Fenyő László Roxana Ardeleanu zongorista közreműködésével szonátaestet adott a Ion Vidu Zeneművészeti Kollégium koncerttermében, ahol Bach d-moll szvitje, Beethoven variációk egy Mozart-témára, Schumann műve, az Adaggio és allegro, valamint Sosztakovics csellószonátája hangzott el.
    
Fenyő László itthon idén kevesebbet koncertezik, annyi bizonyos, hogy a Klassz Zenei Iroda október elsejei, a zene világnapjára a Művészetek Palotájába tervezett hangversenyén Haydn-triókat játszik Baráti Kristóffal (hegedű) és Hernádi Ákossal (zongora) Trio LaKriA néven.
    
Fenyő László 13 évesen az országos zeneiskolai gordonkaverseny győzteseként került a Zeneakadémia előkészítő tagozatára. Zeneakadémiai tanulmányait után a Lübecki Zeneművészeti Főiskolára iratkozott be, ahol David Geringas növendékeként 1997-ben diplomázott. 1991 és 2000 között kilenc versenyen indult, s szinte mindig dobogós helyezést ért el. 2004 szeptemberében a csellisták talán legrangosabb megmérettetésén, a frankfurti Casals-versenyen diadalmaskodott. 2001-ben Németország egyik legjobb együtteséhez, a Frankfurti Rádió zenekarához szerződött.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Kritika az Orfeo ed Euridice új felvételéről
Borbély László zongoraművész és Zeneakadémista tanítványainak koncertje
Nils Frahm: Day
Simon Géza Gábor: A magyar jazztörténet ösvényein. A magyar jazztörténeti kutatás hatvanöt esztendeje 1958–2023

Más művészeti ágakról

Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés