bezár
 

irodalom

2009. 07. 08.
Drámaíró szak indítását tervezik Marosvásárhelyen
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Elegendő alkalmas jelentkező esetén drámaíróképző mesterszak indul az ősztől a Marosvásárhelyi Színházművészeti Egyetemen.

prae.hu

A Krónika című kolozsvári napilap információi szerint a szak vezetésére Kiss Csaba rendezőt, a Budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem tanárát kérték fel. Mellette szaktanárként Hatházi András színész, a kolozsvári Babes–Bolyai Tudományegyetem Színházművészeti Karának magyar tagozatának tanszékvezetője is szerepet vállal a Gáspárik Attila rektor ötlete alapján indulni készülő új képzésben.
    
"Szinte természetes, hogy megkerestek, hiszen Marosvásárhelyen születtem, és az egyetemmel is vannak munkakapcsolataim. Mindig is foglalkoztatott a drámaírás tanítása, a budapesti színművészetin már évek óta tartok írásgyakorlatot színészeknek, dramaturgoknak" – nyilatkozta Kiss Csaba a lapnak. Mint elmondta, tervei szerint havonta három-négy napra utazna Marosvásárhelyre, hogy megtartsa előadásait, de két tanársegédje folyamatosan írásgyakorlatokat adna a diákoknak, ezek értékelése, továbbfejlesztése e-mailen keresztül zajlana.
    
A rendező tervei szerint a drámaíró osztály létrehozna egy saját "drámai" honlapot is, ahová folyamatosan feltöltenék az újonnan születő szövegeket, azok különböző változatait, hogy bárki betekinthessen, sőt akár hozzá is szólhasson az osztály által végzett munkához. "Terveim szerint az órákon született jeleneteket a hallgatók színpadra is állítanák, és első évben ők maguk is játszanák el őket, hogy megérezzék, milyen érzés egy drámai szituációt feszültté, élővé tenni" – tette hozzá Kiss Csaba.
    
A drámaíró szakra jelentkezők a meghirdetett írásbeli feladatokat július 13. és 18. között adhatják le. A szóbeli felvételi vizsga július 20. és 23. között zajlik Marosvásárhelyen.
    
"A szak jövőjét, sikerét az fogja eldönteni, hogy az első felvételin lesz-e legalább hat–nyolc valóban tehetséges jelentkező, akik két év múlva a záróvizsgájukon színpadképes szövegekkel, élvezhető jelenettel, stílussal és mondanivalóval zárják az első drámaírói mesterszakot" – mondta Kiss Csaba.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége
Bemutatták Charles Bukowski A város legszebb nője című novelláskötetét
Élő Csenge Enikő Apám országa című kötetének bemutatója

Más művészeti ágakról

Bartók György szerzői estje a Fugában
Az Elérhetetlen című kötet bemutatójáról
Luke Korem és Simon Verhoeven Milli Vanilli – Az évszázad botránya című filmjeiről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés