bezár
 

art&design

2009. 07. 08.
Új erdélyi magyar képzőművészeti múzeum terve körvonalazódik
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A kortárs erdélyi magyar képzőművészetet bemutató múzeum létrehozását javasolja Jakobovits Miklós, az erdélyi Barabás Miklós Céh alelnöke; a múzeum létrehozásának ötletét húsz éve vetette fel először.

prae.hu

Jakobovits Miklós Nagyváradon élő festőművész azért látja indokoltnak az intézmény létrehozását, mert szerinte az erdélyi magyar képzőművészet nincs valós értékének megfelelően képviselve az erdélyi múzeumok állandó kiállításain.
    
Elképzelései alapján az erdélyi magyar képzőművészeti múzeum gyűjteményének gerincét a két világháború közötti időszak legjelentősebb alkotóinak munkái képeznék: a nagybányai iskola második hulláma, a székelyföldi festők és a kolozsvári iskola művészeinek munkái.
    
A ötletgazda az 1990-es évek elejétől több erdélyi és magyarországi politikai és közéleti személyiséget próbált megnyerni a tervnek, zömében olyan embereket, akikről tudta, hogy "közel állnak a képzőművészethez" - írta a Krónika című kolozsvári napilap keddi számában.
    
A lap több szakembert megszólaltatott, akik egyetértenek a kezdeményezéssel. Vargha Mihály, a Székely Nemzeti Múzeum igazgatója elmondta, hogy az általa vezetett sepsiszentgyörgyi múzeum 1990 óta teret biztosít kortárs erdélyi magyar képzőművészeknek is, de ez nem elég. Szerinte Sepsiszentgyörgy megfelelő helyszín lenne az új intézmény számára, a Székely Nemzeti Múzeum szomszédságában lévő telekre fel lehetne építeni. Az igazgató bizakodó, úgy látja, a jelenlegi városvezetésben van hajlandóság az elképzelés megvalósításának hathatós támogatására.
    
Csíkszeredában megvalósult már egy hasonló kezdeményezés, a 2005 és 2007 között létezett Kortárs Képzőművészeti Galéria és Múzeum, a KO.KE.M., amely azért szűnt meg, mert az önkormányzat nem újította meg a kiállító helyiség bérleti szerződését.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

A teremtett „képzelet” határtalansága
art&design

Enyedi Zsolt a Szófiai Liszt Intézet rezidenciaprogramján rendezett kiállításáról
Az Amikor Galéria debütálása a művészeti galériák soraiban
art&design

Kiállításkritika A kétely felfüggesztéséről

Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés