bezár
 

színház

2009. 07. 08.
Macbeth a pozsonyi várban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Augusztus elejéig tart a szlovákiai Nyári Shakespeare Játékok, amely a pozsonyi vár mellett még két helyszínen várja a közönséget.

Szkéné színház

A Nyári Shakespeare Játékokat még 2000-ben hozta létre Marián Zednikovic Prágában, és egy évre rá már a pozsonyi vár közönsége is élvezhette a főleg vígjátékokból álló repertoárt. 2007-ben Kassán is bemutatkoztak, és az idén először a zólyomi vár ad helyet a Szentivánéji álom című komédiának.
    
Az idei Shakespeare-sorozat hat darabból áll. A bemutatók mellett tavalyi előadások felújítása és kőszínházak egyes Shakespeare-előadásai is bekerültek a július 2-tól augusztus 8-ig tartó játékok repertoárjába.
    
Az idei év újdonsága a Macbeth, amely megtöri az eddigi vígjátékok sorát. A nagy angol drámaíró egyik legvéresebb tragédiájának címszerepét Ondrej Spisák rendező Milan Ondríkra osztotta. Feleségét Veronika Freimanová cseh színésznő alakítja, aki egyúttal Lady Macduffot is eljátssza. A darabban szerepel magyar színész is, Jakab Róbert. Az első előadás július 2-án lesz, és július 19-ig folyamatosan játsszák a pozsonyi várban felállított színpadon.
    
A Macbeth-et a Tévedések vígjátéka követi július 21–22-én, az ostravai PaS de théatre előadását Peter Gábor rendezte.
    
Új szereposztással kerül színre július 28. és augusztus 2. között Michal Vajdicka rendezésében az Antonius és Kleopátra, amelyben a címszerepeket Ján Koleník és Henrieta Mickovicová alakítja. Szerepel az előadásban több szlovákiai magyar színész, Oszlík Péter, Kanócz Zsuzsa és Kassai Csongor is. A pozsonyi várban az utolsó bemutató A windsori víg nők lesz, amelyet Jirí Menzel állított színpadra Bolek Polívkával Falstaff szerepében.
    
Kassán, az Alsó kapunál felállított színpadon július 20. és 22. között három estén az Ahogy tetszik lesz látható, amelyet Emil Horváth rendezett, és láthatják benne Marián Labudát is. Zólyomban a Szentivánéji álom című örökzöld kerül színre augusztus 6. és 8. között L,ubomír Paulovic rendezésében, zömmel cseh színészekkel - írta az Új Szó című pozsonyi napilap keddi számában.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
színház

Podlovics Laura: Nem félünk a sötétben / Budapest Bábszínház, Kísérleti Stúdió
színház

A Fővárosi Nagycirkusz szakmai délutánjáról
Haydn out, Muse in – múzsadilemmák

Más művészeti ágakról

Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés