bezár
 

zene

2009. 07. 07.
Mike Stern, az egyik legjobb dzsesszgitáros Budapesten
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A dzsessz és a fúziós dzsessz egyik legjobb gitárosa és zeneszerzője, Mike Stern ad koncertet csütörtökön a budapesti Millenáris Teátrumban; a már többször Grammy-díjra jelölt amerikai művész már több alkalommal fellépett Magyarországon modern hangzású, letisztult, rockos beütésű zenéjével.

prae.hu

A félelmetes technikai tudásáról ismert Mike Stern a szakma, a kritika és a közönség elismerését egyaránt kivívta az elmúlt három évtizedben. A most 56 éves Stern játékának egyedisége abban rejlik, hogy ötvözi a dzsessz eleganciáját és könnyed virtuozitását a rock energiájával, illetve feszültségteremtő képességével - írták a szervezők az MTI-hez eljuttatott közleményben.
    
Mike Stern Bostonban született, zenei tanulmányait a Berklee College of Music-ban végezte el. Huszonkét évesen - 1976-tól - már a világhírű Blood, Sweat and Tears együttesben játszott, majd Billy Cobham, a fúziós dzsessz dobhérosza mellett folytatta pályafutását. 1981-ben New Yorkba költözött és zenekari tagként részese volt Miles Davis nagy visszatérésének. A dzsessztörténet talán legnagyobb trombitásával három albumot készített (We Want Miles, Man With The Horn, Star People) és rengeteget koncertezett. Ez idő alatt olykor átruccant a Jaco Pastorius Word of Mouth Band-be is.
    
Első szólólemezét 1985-ben készítette el Neesh címmel, egy évvel később az Upside Downside következett olyan partnerek közreműködésével, mint David Sanborn, Jaco Pastorius, Bob Berg, Mark Egan, Jeff Andrews, Mitch Forman, Dave Weckl (a kiváló dobos most Budapesten is fellép vele) és Steve Jordan. Az ezt követő két évben Michael Brecker kvintettjében játszott, majd a fúziós dzsessz másik élcsapatához, a Steps Ahead-hez csatlakozott. Ezután szerepet vállalt a Brecker Brothers Band újraélesztésében is.
    
Aktív kísérletezéssel eltöltött évtizedek után saját szerzeményeire inkább a letisztultság, az egyszerű, de kifejező formák keresése a jellemző. Igazi sikerkorszaka az 1990-es évek volt: az 1993-ban megjelent Standards (and other songs) című lemeze alapján a Guitar Player magazin olvasói és kritikusai  az év legjobb dzsesszgitárosának választották. Háromszor jelölték Grammy-díjra, legutóbb a 2001-ben készült első nem instrumentális albumáért, a Voices-ért.
    
Eddig összesen 15 szólólemezt készített, a következő augusztusra várható; a közelmúltban jelent meg a New Morning: The Paris Concert című DVD-je, amely a híres párizsi klubban 2008 májusában megrendezett, csaknem két órás koncert felvétele alapján készült.
    
"Egyetlen éjszaka volt csak, de a közönség hallatlanul érzékenyen reagált. Egyike volt azoknak a megfejthetetlen pillanatoknak, amikor a zenekar és a közönség szinte összefonódik" - mondta Mike Stern a DVD kapcsán.
    
A Millenáris Teátrumban csütörtökön Dave Weckl (dob), Tom Kennedy (basszus) és Bob Franceschini (szaxofon) lép vele színpadra.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Világsztárok a Budapest Jazz Clubban: Oz Noy Trio
Haydn out, Muse in – múzsadilemmák
Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés